Så här ringer du gratis - på nätet

Musikpiraten till attack mot telefonbolagen

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
TJÄNA TUSENLAPPAR Om du gör som Andreas Sjölund och använder Skype för att ringa vänner som använder programmet kan du tjäna tusentals kronor. Programmets skapare låg bakom Kazaa, där miljontals människor kunde ladda ner musik gratis.
TEKNIK

Nu kan du ringa gratis genom att förvandla din dator till en telefon.

De kostnadsfria samtalen blir möjliga med hjälp av programmet Skype - en växande succé med nästan tre miljoner användare.

Genom att ladda ner och installera Skype i datorn kan man ringa kostnadsfritt till andra personer som har programmet.

Programmet, som går att ladda ner på internet, är en så kallad beta-version, vilket innebär att det är under utveckling. Enligt användare som Aftonbladet talat med fungerar den befintliga versionen redan bra.

Ring billigare

När Skype hårdlanseras efter årsskiftet blir det dessutom möjligt att ringa till det fasta telenätet, till ett lägre pris än de stora telebolagen erbjuder.

- I början av nästa år uppdaterar vi programmet och lanserar det på allvar. Då kan man även koppla ihop sig i konferenssamtal, ha röstbrevlåda eller ringa till det vanliga telenätet. Men det tillkommer avgifter för dessa tjänster, säger Niklas Zennström, en av personerna bakom programmet.

Miljontals användare världen runt har upptäckt att de kan spara tusenlappar genom att ringa med Skype i datorn. Om du i dag ringer för exempelvis 800 kronor per kvartal blir samtalskostnaden 3 200 kronor per år.

Pratar med släkten

Produktchefen för programmet heter Andreas Sjölund. Han berättar att Skype gjort det lättare att hålla kontakten med familjen och vännerna som är utspridda på flera håll i världen. Många av kompisarna bor i USA, medan lillebror finns i Sydafrika och storebror i Singapore.

Funkar internationellt

- Jag pratade nyligen med min bror i Singapore i över två timmar - gratis. Med det vanliga telenätet hade det kostat runt 400 kronor, berättar Sjölund.

För några år sedan låg Niklas Zennström bakom fildelningsprogrammet Kazaa tillsammans med Janus Friis. Kazaa blev en jättesuccé runt om i världen och används av miljontals människor för att ladda ner musik gratis från internet. Det gjorde musikbranschen rasande och 2001 stämdes Kazaa.

Kamp om kunderna

Denna gång siktar Kazaa-skaparna på att krossa vad de beskriver som "telebolagens oligopolmarknad".

- Ja, bolagens priser är hutlösa. Dessutom använder de sig av en gammal telefoniteknik. Det finns ingen riktig konkurrens på den svenska marknaden, säger Zennström och lovar att han ska ändra på den saken.

Kampen om telekunderna ser ut att hetta till ordentligt framöver.

Du behöver en pc-dator

10 enkla steg

Plus och minus på programmet

Jon Hedenström