...men vänta med videotelefonen

Först om ett år fungerar tekniken i hela Sverige

TEKNIK

Nu kan du se den du pratar med i mobilen.

Det lovar företaget 3 i en omfattande julkampanj.

Men köp inte grisen i säcken.

Det dröjer minst ett år till innan tekniken fungerar i hela Sverige.

Med 3G-mobilen kan man skicka rörliga videobilder, bilder, lyssna på musik, läsa tidningen, handla på börsen och skicka e-post. Men för att systemet ska fungera behövs betydligt fler master än vad som finns i dagsläget. Med andra ord: löftet om att de nya 3G-systemen ska vara tillgängliga för 8,8 miljoner svenskar före årsskiftet kommer alltså inte att uppfyllas.

- I dagsläget fungerar videotekniken i hundra städer och tätorter. Det tar minst ett år innan tekniken fungerar i hela Sverige, säger Niklas Lilja, informationschef på 3.

Även den traditionella samtalsfunktionen är ett problem för 3G-operatörerna.

- Röstsamtalen bryts om man förflyttar sig mellan näten och man tvingas ringa upp. Rent tekniskt ska det gå att förflytta sig men det är en teknik som 3 inte har tänkt på, säger Linus Brohult, journalist på tidningen Mobil.

Lagom till julklappstider har 3 dragit i gång en omfattande reklamkampanj för den nya 3G-telefonen. Företaget flaggar mest för videofunktionen.

Genom den kommer man nu att kunna se den man pratar med. Det är också den funktion som fungerar sämst i dagsläget. Men att budskapet skulle var missvisande håller inte Niklas Lilja med om.

- Vid köptillfället får kunden information om var det finns täckning för videotekniken. Det går även att se på vår hemsida, säger han.

6 miljoner svenskar har 3G-nät

Annacarin Falk