Statens strålskyddsinstitut: ”Använd handsfree”

Ny rapport: Undvik strålning från mobilen

TEKNIK

Använd handsfree när du pratar i mobiltelefon.

Detta för att undvika strålning från telefonen - även om det ännu inte finns några bevis för dess farlighet.

– När det finns enkla och odramatiska sätt att minska exponeringen ska man informera om dem, tills dess forskningen kommit ännu längre, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på SSI.

Använd handsfree om du pratar mycket i mobiltelefon, det rådet ger SSI idag,

Det finns än så länge inga vetenskapliga bevis för att strålning från mobiltelefoner är farlig. Trots det tycker Statens strålskyddsinstitut, SSI att svenska folket behöver informeras mer om hur man minskar exponeringen av strålning.

– Om man använder handsfree minskar strålningen ned till en hundradel jämfört med om man inte använder handsfree. Och enkla sätt att minska strålning på tilltalar naturligtvis mig som arbetar med strålskydd, säger Lars Mjönes, ansvarig för mobiltelefonifrågor på SSI, till Aftonbladet.

Luckor i forskningen

Anledning att SSI vill ha ut mer information till mobiltelefonanvändarna är att man anser att det finns kunskapsluckor i dagens forskning och att en del av den osäkerhet som finns idag kommer att bestå.

– I bland annat England finns det speciella broschyrer där man informerar hur man minimerar de eventuella riskerna med mobiltelefoner, säger Lars Mjönes.

"Informationen saknas"

– Den informationen finns inte i svenska butiker. Vill man ha råd, hittar man det i bästa fall på mobiltelefonoperatörernas hemsidor, säger Lars Mjönes.

Eftersom det fortfarande finns en viss osäkerhet, bland annat om de långsiktiga effekterna så kan det kanske vara bättre att ta det säkra före det osäkra och följa råden från SSI.

Så minskar du risken

Jonas Vesterdahl, TT