Nu väljer de flesta att prata kontant

TEKNIK

Mobiltelefoner behöver inte vara dyra för att vara bra.

Kontantkortsmobiler går i dag att köpa för runt 500 kronor.

- Just nu är trycket hårt på tillverkarna att också få ner priserna på kameramobilerna, säger Jens Pettersson på Comviq.

Foto: VICTORIA KARLSSON
INGET SNACK OM SAKEN - kontantkort är populärast bland mobilanvändare i dag. Och en bra kontantkortsmobil behöver inte kosta mer än cirka 500 kronor.

Kontantkort är det populäraste i dag. Det finns fler kontantkort än vanliga abonnemang på den svenska marknaden.

Och fler blir det. Trots att 90 procent av alla svenskar i åldrarna 16 till 75 år använder mobiltelefon i dag ökar antalet användare. Mest ökar de bland de äldre. Störst är ökningen i åldersgruppen 61 till 75 år.

Pressar priserna

De nya mobiloperatörer som dykt upp under det senaste året bidrar också till att pressa priserna både för vanliga samtal, sms och telefoner.

Eftersom de flesta väljer kontantkort har mobiloperatörerna följt efter och börjat subventionera även kontantkortsmobiler. Inte lika mycket som om man tecknar abonnemang med fasta månadsavgifter, men ändå.

- Priset på telefonen är en komponent som är viktig. Men även kostnaderna för samtal och sms spelar in när kunden väljer, säger Jens Pettersson.

Hälften saknar kamera

Mobiloperatörerna subventionerar kontantkortsmobiler med mellan 400 och 600 kronor. Fast då är telefonen som regel låst till en operatör i 12-18 månader. Därefter kommer det till en avgift för att låsa upp telefonen så att den går att använda i alla mobilnät.

Aftonbladet har gått igenom tio av de billigaste telefonerna för kontantkort. Av dem är det knappt hälften som har kamera. Och ändå är kameramobiler bland det hetaste i mobilbranschen just nu.

- I nuläget kostar de flesta kameramobiler över 2 000 kronor. Alla operatörer ligger på tillverkarna för att få ner priset under 1 500 kronor, säger Jens Pettersson.

Fast hos en operatör? Det går att låsa upp telefonen - gratis

Peter Pettersson