Här är vårens 10 hetaste mobiler

Flera är vikbara - och nästan alla har kamera

TEKNIK

Våren är här och med den en flod av nya mobiltelefoner.

Aftonbladet presenterar de hetaste - just nu.

Foto: ULF HÖJER
MARKNADEN BLOMSTRAR Eftersom den genomsnittliga åldern på mobiltelefoner numera är under ett år när vi byter till en ny, ser tillverkarna chansen att sälja minst en omgång GSM-telefoner till innan det blir dags för 3G på allvar. Tanja Ukonmäki, Annki Behr och Ahlam Yousif är tre flitiga mobilanvändare.

- Smarta telefoner och kameramobiler är vad våra kunder mest frågar efter, säger Magnus Persson på mobilkedjan Stjärnafyrkant.

Mobiltillverkarna laddar nu upp för vad de hoppas ska bli en försäljningsrush inför sommaren. Under de närmaste veckorna kommer runt 15 nya mobilmodeller ut på den svenska marknaden.

Aftonbladet har testat och satt plus på fem av dem.

Bäst betyg får Nokia 6230 och Sony Ericsson K 700. Sämst är Motorola V600,

Samsung E100 och Siemens CX65.

Monterbar på cykel

Några trender är tydliga:

Nästan alla nya mobiler har kamera.

De har ofta inbyggda funktioner som musikspelare och radio.

Många är vikbara - den nya trenden framför allt bland ungdomar.

Dessutom kommer flera livsstilstelefoner som tål hårda tag - till och med monterade på cykeln som cykeldator.

Men fortfarande satsar tillverkarna hårt på nya telefoner för det befintliga GSM-nätet. De nya 3G-telefonerna är fortfarande få även om Sony Ericsson precis börjat leverera sin Z1010. Först under nästa år räknar branschanalytikerna med att 3G blir mera allmänt spritt.

Hårdare konkurrens

Dominanten Nokia har tappat under inledningen av året - på grund av fel produktmix, menar många bedömare. Men nu tror branschen att den nya kameramobilen 6230 ska hjälpa Nokia med återhämtningen.

Sony Ericsson, som dominerat marknaden för kameratelefoner, får hårdare konkurrens.

- De kameramobiler vi kommer med nu och den närmaste månaden har bra kameror. Vi tror att fler kunder vill använda sina bilder till annat än att bara se på en liten skärm, säger Tomas Chatzopoulos, produktchef på Nokia.

Peter Pettersson