Bli inte lurad på försäkringen

Se upp för mobil- handlarnas extraskydd

TEKNIK

Butikerna vill gärna sälja en extra försäkring med mobilen.

Men det är långt ifrån säkert att den behövs.

- Det kan vara en bättre affär att utöka sin hemförsäkring med allrisk, säger Mats Sjögren, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Foto: urban andersson
plums! Du böjer dig fram och plums simmar mobilen i din drink på krogen. Har du en försäkring som täcker? Kolla Aftonbladets guide.

Närmare 300 mobiler stjäls varje dag i Sverige. Och reparationen av en mobil man tappat i marken kan kosta flera tusen.

Det har skapat en marknad för speciella försäkringar för mobiltelefoner. Försäkringar som butikerna gärna säljer eftersom inkomsterna från dem bidrar till att öka förtjänsten på en hårt prispressad marknad.

Säljs vid köpet

De flesta mobilförsäkringarna säljs i samband med köpet. En del kan också tecknas i efterhand. Varje större kedja har i dag sin egen försäkringslösning.

Många som betalar extra för försäkring när de köper mobil väljer att betala utan att veta vilka rättigheter konsumentköplagen ger.

- Lagen ger rätten att få en vara reparerad inom två år från köptillfället. Men då måste man kunna göra troligt att man själv inte orsakat felet, säger Mats Sjögren.

Kan vara onödig

Konsumentköplagen i kombination med den ettåriga garanti som lämnas av i stort sett alla försäljningsställen i dag gör att en extra försäkring kan vara onödig.

- För de flesta kan det vara bättre att skaffa allrisk till hemförsäkringen. Den gäller ju dessutom alla andra grejor man har, säger Mats Sjögren.

Om man trots allt vill ha en extra försäkring är det viktigt att se över vilka villkor som gäller.

- Det man framför allt ska titta på utöver den direkta kostnaden är självrisken och avskrivningen, hur mycket mobilen skrivs ned i värde. Efter några år kanske värdet inte är mycket större än självrisken, säger Mats Sjögren.

Man bör också titta på hur mycket av det som den extra försäkringen täcker som redan finns med i garantin och i konsumentköplagen.

Om man tappar bort sin mobil är dock de särskilda mobilförsäkringarna det bästa skyddet. Självrisken för hemförsäkring med allrisk är i regel 1 500 kronor, lika dyr som eller dyrare än tre års mobilförsäkring.

Så säger lagen

Här kan du klaga

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM