Mobilen kan ta över som familjekamera

Nu kommer dubbelt så bra kameramobiler

1 av 3
1Sony Ericsson T630 som har en kamera med VGA-format (480 x 640 pixlar) Trots tvåhandsfattningen är det svårt att få bilderna av statyn att bli skarpa. Med enhandsfattning är det mera tur om det blir skarpt. Först efter flera försök blir bilderna så skarpa att de går att jämföra med de andra. Kameran fungerar nog bäst på nära håll i bra ljus.
TEKNIK

Nu tar de populära kameramobilerna nästa steg.

Ännu bättre kameror ska ta upp kampen med de digitala familjekamerorna.

Aftonbladet har testat hur de nya mobilkamerorna står sig i konkurrensen.

Kameramobilerna blir allt populärare. Under första kvartalet i år såldes drygt 330 000 mobiltelefoner med inbyggd kamera här i landet. Men de flesta av de mobilerna har kameror som bäst lämpar sig för att ta bilder som används som bakgrunder i telefonen eller skickas till kompisar som så kallade MMS.

Det beror på att de kameror som sitter i mobiltelefonerna i dag inte är tillräckligt bra.

Bara under närmast perfekta förhållanden duger de till att ta bilder som kan kopieras till fotopapper med gott resultat.

Inomhus, i mörker eller vid dåligt väder räcker inte bildkvaliteten.

Fast nu kommer det som mobilbranschen kallar megapixelmobiler. Det är mobiler med inbyggd kamera som har en bildkvalitet på 1 megapixel. Nästan dubbelt så bra som de kameror som finns i mobiler i dag. Jämförbar med den kvalitet som de flesta digitalkameror för hemmabruk hade för några år sedan.

Tekniken tar plats

Först ut i Sverige är Sharp GX30. Den mobilen finns sedan en tid ute i butikerna. Men flera leverantörer är på gång under maj och juni, och de övriga kommer med megapixelmobiler efter sommaren.

Men trots att vanliga digitalkameror i dag har betydligt bättre bildkvalitet än 1 megapixel dröjer det innan mobiler får ännu bättre kameror.

- Dels tar tekniken plats och det kan vara svårt att få in den i en telefon. Dels är det en kostnadsfråga, säger Stefan Andersson, produktchef för digitala bilder på Sony.

Men trots det är kvaliteten på megapixelmobilerna klart mycket bättre än föregångarna.

- Det är kanske en generationsfråga. Ungdomarna som använder kameramobiler och skickar bilder till varandra kommer nog få lättare att låta en mobil med en bra kamera ersätta familjekameran. Medan de äldre kanske dröjer med det, säger Stefan Andersson.

Optiken är viktig

Det är dock inte bara bildupplösningen som styr om det blir bra bilder. Viktigt är även kamerans optik, möjligheter till zoom och hur den fungerar i övrigt. Inte minst hur man håller i kameramobilen.

Om man håller den i en hand blir nästan alla bilder oskarpa.

Och behöver man blixt, då finns det sådana som tillbehör till några mobiler. Men de kan ännu inte riktigt konkurrera med kamerablixtar.

Megapixelmobiler som är på väg

Vad är megapixel?

Så får du dina bilder utskrivna på fotopapper

Peter Pettersson