Mobiltaxan chockhöjs - lagom till semestern

Kolla vilken operatör du ringer med

TEKNIK

Telia chockhöjer samtalsavgiften från Europas charterländer inför semestern.

Vodafone genomförde en liknande förändring i mars.

Foto: jens magnusson
Kommer du ha råd att ringa från mobilen när du åker på semester? Sara Larsson, 20, student, Lidköping: - Ja, men man får börja välja sina samtal och prioritera. Det är viktigt att ringa hem, men man kommer att tänka på kostnaden hela tiden. Anders Torstensson, 24, prototyptekniker, Lidköping: - Ja, men jag kommer att ringa mindre än vad jag gör nu.

Cypernresenärer som ringer med Telia Sonera får se upp efter den 18 juni. Då höjs priset för Sverigesamtal med 125 procent.

- Det beror på att vi har en ny zonindelning i Europa från den 18 juni. På en del destinationer blir det billigare och på en del dyrare. Men totalt sett, i alla länder, är det plus minus noll, säger Hans G Larsson, pressansvarig på Telia Sonera Sverige.

Att just charterländerna har hamnat i en dyr zon, är en slump enligt Hans G Larsson.

Ett pris per land

Telia framställer nyheten som en förenkling för kunderna.

- Nu är du tvungen att kolla vilken operatör i landet du ringer med. Efter den 18 juni blir det ett pris som gäller för varje land, säger Hans G Larsson.

På Cypern innebär det att priset höjs från 5,30 kronor i minuten till 13,19. I Grekland stiger minutkostnaden från 4,93 till 9,69.

Men det är inte avståndet som kostar. Samtalstaxan från Thailand ligger till exempel oförändrat på 5,95 i minuten.

- Det kan bero på att Thailand har ett väl utbyggt mobilnät, säger Yvonne Hansen vid Telia Soneras presstjänst.

Prishöjningen gäller abonnemang, inte kontantkort. För kontantkortstelefoner fortsätter dagens samtalskostnader att gälla, men liksom tidigare tillkommer två kronor per minut i tillägg för refillkort.

Samma zoner

Vodafone omförhandlade sina avtal den 15 mars i år. De införde samma zonsystem som Telia Sonera. I vissa länder har det skett en höjning av samtalskostnaderna, både för att ringa och ta emot samtal.

Från Italien kostar det 8,95 kronor per minut att ringa till Sverige med Vodafone-abonnemang. Tidigare kostade det 5,95 kronor per minut.

Om man i stället ringer med Comviq kostar Sverigesamtalen från Cypern 4,80 kronor i minuten.

Enligt Jens Pettersson, ansvarig för mobil produktmarknadsföring på Comviq, finns inga planer på prisändringar inför sommaren.

- Vi går aldrig ut med prisförändringar i förväg. Men om Vodafones respektive Telia Soneras priser blir lägre på vissa ställen finns chansen att även vi måste förändra våra samtalskostnader. Men höjning blir det inte tal om, sänkning i sådana fall, säger han.

Sara Larsson, 20, student, Lidköping: - Ja, men man får börja välja sina samtal och prioritera. Det är viktigt att ringa hem, men man kommer att tänka på kostnaden hela tiden.

Anders Torstensson, 24, prototyptekniker, Lidköping: - Ja, men jag kommer att ringa mindre än vad jag gör nu.Foto: JENS MAGNUSSON

Michaela Aldén, 17, kaféarbetare, Norrköping:

- Nej. Om det blir så dyrt ringer jag inte alls utan har semester i stället.

Örjan Herlitz, 60, teaterchef,

Visby:

- Ja, jag skulle bara ringa från semestern om det var absolut nödvändigt. Och då spelar priset inte så stor roll.

Eva Helleberg, 45, teater-

arbetare,

Tärnaby:

- Ja, av gammal vana ringer man väl ändå. Man har ju blivit helt beroende av telefonen.

Så slipper du dyra avgifter

Hanna Rydén