Surfa snabbt med mobilen

Priskrig mellan operatörerna sänker priserna

Foto: URBAN ANDERSSON
SURFA FRÅN BILEN Med de nya 3G-näten har det blivit möjligt att gå ut på internet med en bärbar dator via sin mobil – och det går nästan lika snabbt som med bredband.
TEKNIK

Det går nu att surfa på Internet via mobilen i hastigheter som ligger nära vanligt bredband.

Priskriget mellan operatörerna har gjort att det är billigt att surfa just nu. Men priserna kan stiga framöver.

– Antalet bärbara datorer ökar snabbt och vi tror det kommer att förändra folks sätt att surfa på Internet, säger Johan Pettersson på Tele2comviq.

De nya 3G-näten har fört med sig vad telekombranschen väntat på länge: mobilt bredband. Där det finns täckning med 3G-näten är det möjligt att surfa på internet med hjälp av mobilen som modem i hastigheter upp till 384 Kbps – eller i runda tal nästan 0,4 Mbps. Hastigheter som ligger i klass med standardversionerna av ADSL på 0,5 Mbps.

Men skillnaden är att man med 3G-tekniken blir helt mobil. Det går att koppla upp datorn från bilen, båten, sommarstugan, eller i princip varifrån som helst.

I de delar av landet som ännu inte täcks av 3G-näten väljer telefonerna automatiskt att istället använda det befintliga datanätet som kallas GPRS. Då når man en överföringshastighet som i normalfallet ligger mellan 40-50 Kbps.

Fungerar som modem

De flesta av de 3G-telefoner som säljs i dag går också att använda som modem för att koppla upp en dator. Men det finns också speciella datakort som stoppas in i en PC på samma sätt som vilka instickskort som helst.

Än så länge finns de dock bara för Windowsbaserade datorer. Macintoshanvändare kan inte utnyttja den tjänsten. De kan däremot ansluta till Internet via 3G-telefonen.

– Det kan finnas fördelar med ett särskilt kort. Men det går ju bra att använda telefonen för uppkopplingen också och i de flesta fall klarar telefonerna att man tar emot samtal och ringer upp samtidigt som man är uppkopplad, säger Johan Pettersson på Tele2comviq.

I dag är det bara Vodafone och nya 3G-operatören 3 som säljer de speciella datakorten. Telia är på gång med ett pc-kort till månadsskiftet och på Tele2comviq håller man på att utvärdera olika kort.

Tekniken är mycket enkel. När Aftonbladet testat den under sommaren har det inte varit svårt att koppla upp datorn till internet.

Över 3 000 för ett kort

Och med en hastighet på 384 Kbps går det ungefär lika snabbt att surfa runt på internet när man sitter på verandan på landet med en bärbardator som går på batteri som det gör hemma i stan.

På en del platser där 3G-näten inte har täckning har hastigheten blivit lägre. Men för vanlig surfning på webbsidor och koll av e-posten fungerar även den tillfredsställande.

Men smakar det så kostar det. Pc-kort till datorn kostar mellan 2 900 och 3 900 kronor. Det kostar även att surfa. Just nu har flera operatörer erbjudanden där ett antal MB per månad är gratis, eller att all surfning är gratis fram till årsskiftet. Men sedan blir priset från strax under sex kronor per MB och uppåt beroende på abonnemangsform. Om inte priskriget tvingar ned priserna ännu mer.

mobilskolan/ De svåra orden

Peter Pettersson