Lär dig bästa sms-knepen

”Många vet inte vilka finesser som finns i näten”

TEKNIK

De flesta av oss gör det. Åtminstone då och då.

Men fortfarande är det ungdomarna som är hetast på att sända sms med mobilen.

Och jämfört med våra nordiska bröder och systrar ligger vi svenskar långt efter.

KATRIN JAKOBSEN Det finns flera sms-knep än att gömma mobilen bakom en bok när du vill skicka hermliga meddelanden. Visste du till exempel att du kan skicka samma sms till flera mottagare på en gång?

Vi svenskar skickar ungefär 17 sms per person och månad. Men om man till exempel jämför det med danskarna ligger vi i lä. Genomsnittsdansken skickar runt 140 sms i månaden.

Fast då kostar de strax under 40 öre styck i svenska pengar. Inte det dubbla eller mer som många svenska operatörer tar ut för sms.

Sms:andet har skapat ett nytt språk som innehåller många förkortningar och tecken. Dels för att spara utrymme – vanliga sms har en begränsad maxlängd på 160 tecken, dels för att slippa knappa så mycket på mobilens tangenter.

Skicka sms från datorn

Men trots att sms blivit allt vanligare är det många som inte vet vilka finesser som finns i näten.

– De flesta verkar inte känna till att man till exempel kan få kvittenser på sms man skickar. Både att de levererats och att de lästs av mottagaren. Det kan vara väldigt användbart, säger Håkan Ström på Telia.

Man kan också använda olika mallar i telefonen, signaturer, skicka samma sms till flera mottagare på en gång – så kallat grupp-sms.

Beroende på vilken operatör man använder kan man också lägga upp olika typer av grupplistor om man önskar.

– Dessutom kan man skicka sms från datorn. Det är ibland ett väldigt praktiskt sätt att nå folk som är ute och rör på sig, säger Niklas Rosvall på operatören Djuice.

Bildextra

Så mycket kostar det

Sms-priser för

kontantkort (kronor)

Här är experternas tips

Peter Pettersson