Så räddar du nallen

Läsarna bästa tips

TEKNIK

Torka.

Frys in.

Spreja.

Här är läsarnas tips om hur man räddar dränkta och skadade mobiltelefoner.

Och så säger Nokias servicechef, Håkan Blom, om tipsen.

Torka på AC:n. "Jag hade lånat en mobil när jag var utomlands. En kväll när jag var ute hade jag stoppat mobilen i byxlinningen där bak för mina byxor saknade fickor.

Efter några öl gick jag till toaletten och hade helt glömt mobilen. När jag sedan spolade upptäckte jag att mobilen låg i toaletten!

Det var bara att bita ihop och ta upp telefonen. Jag lät den torka framför AC:ni några dar, sen funkade den finfint igen! "

/A

Experten: ”Det finns en risk att elektronisk utrustning som utsatts för en vätska får krypande fel som senare orsakar funktionsstörningar. Så även om man till synes räddar telefonen så kan ett fel uppstå senare.”

Ta ur batteriet. "Även om du som jag tappat din mobil från båten, så betyder det inte att den är död! Om du lyckas få upp den från botten, så prova inte att starta den, utan låt den torka ordentligt. (Du skall vara helt säker på att den är torr. Jag hade min på värmeväxlarn i tre dygn.) Låna ett batteri från någon som har en likadan telefon. Det skulle ju vara onödigt dyrt att köpa ett nytt innan du vet att den är fungerande. Visar det sig då att den fungerar så är det bara att köpa ett nytt batteri, för det är garanterat helt paj. Eller som en vän gjorde, glömde telefonen i fickan på byxorna när han tvättade dessa. Se då till att skölja ur telefonen ordentligt med rent vatten innan du torkar den, annars så förstör tvättmedlet telefonen."

/Micke

Experten: ”Det är rätt att man ska ta bort batteriet det första man gör så att man gör telefonen strömlös. Men vi kan aldrig rekommendera att man sköljer den i vatten. Om telefonen hamnar i vatten och vattnet inte gått in i den så finns risk att man förvärrar skadan genom att skölja den.”

Torkade i solen. "Den slant ur händerna när jag gick längs stranden i La spezia I Italien och landade I vattenbrynet. Den fick kortslutning så att vibratorn var på så länge batteriet satt i, ingen text på displayen. Fick isär batteri och SIM kort och la att torka i solen under en handduk. Efter två timmar likadant igen, lade nu mobilen i skuggan utan handduk och efter tre timmar fungerade allt igen!"

/ Martin

Experten: ”Man kan tänka sig att man försöker torka telefonen i något förhöjd rumstemperatur. Men aldrig utsätta den för extrem värme.”

Torka i frysen. "Min mobil halkade ner från en klippa ner i en sjö. Torkade den så mycket jag kunde och sedan la jag den i en påse i frysen. Tog ut den varje dag och pillade bort isen som bildats av vattnet som var kvar inuti mobben. Lät den ligga i cirka två veckor till. Sen tog jag ut den och mot all förmodan så fungerade den som vanligt igen!"

/R

Experten: ”Man ska inte utsätta telefonen för extrema temperaturer eller temperaturväxlingar.”

Bada nallen i olja."Om man tappar mobilen i vatten så går den rädda om man snabbt tar upp den och lägger den i ett ojebad - ju tunnare olja ju bättre. Jag har provat med 5-56 och det funkade fint.

Samma sak med datorer som använder vattenkylning. Grejen är den att det inte får finnas ström i delarna som får vatten på sig, är allt strömlöst så går det säkerligen rädda eftersom att oljan inte leder ström.

Blötte själv ner ett grafikkort med vatten. Tog lös det och sprejade en burk 5-56 över hela kortet. Torkade det rent och sen funkade det."

/Johan

Experten:

”Jag skulle inte rekommendera det. Man vet inte vad den här vätskan innehäller för ämnen. Det kan vara ämnen som orsakar en korrosion. Det är framförallt kretskortet som är oerhört känsligt, uppbyggt i tunna lager, där minsta påverkan kan få konsekvenser för telefonens funktion.”

Servicechefens standardtips

Så gör du om telefonen hamnar i vattnet

Läs även

aftonbladet.se