Svara – och se vem det kan vara

Nu är tekniken för videosamtal här

Foto: MALIN ARNESSON
KRÄVER INBYGGD KAMERA För att genomföra videosamtal krävs 3G-mobiler med inbyggda videokameror. En del mobiler har en vridbar kamera, andra har två kameror. En för att visa den som talar och en för att kunna visa omgivningen.
TEKNIK

Det är med videosamtal, spännande innehåll och snabb datatrafik som 3G ska säljas till folket.

Rent tekniskt fungerar videosamtalen redan i dag.

Men priserna är ganska höga och det går ännu inte alltid att nå abonnenter hos andra mobiloperatörer.

Redan innan 3G lanserades på allvar målades just videosamtalen upp som någonting revolutionerande. Den nya tekniken skulle skapa helt nya möjligheter. För många gör den redan det. Landets hörselskadade är ett exempel. De som använder teckenspråk har plötsligt fått en möjlighet att tala direkt med varandra utan tolk.

Nya möjligheter

Men även för vanliga privata samtal och för servicetekniker och andra som behöver visa upp något för den man talar med, skapar videosamtalen nya möjligheter.

Fast även om tekniken finns där och fungerar, så har de fyra aktörerna på den svenska 3G-marknaden ännu inte fått alla de avtal på plats som krävs för att mobilkunderna fritt ska kunna ringa videosamtal till vem som helst som har en 3G-telefon. Utan att behöva kontrollera vilken operatör den man ringer till använder.

Politiska hinder

– Situationen påminner om tidigare problem med GPRS (mobildata) som i början endast fungerade lokalt i varje land. Det tog många år innan det fungerade mellan alla operatörer. Orsaken var inte teknisk i första hand, mera politisk, säger David Larsson, analytiker på IT-research.

– Jag tror att vi får motsvarande utveckling när det gäller videosamtal. Här borde det finnas gemensamt intresse från operatörerna att få fart på marknaden och därigenom öka intäkterna, men politik och marknadstänkande regerar nog även här, säger David Larsson vidare.

Alla inte klara

Tele2Comviq och Vodafone har den senaste tiden blivit klara med avtal med de övriga 3G-operatörerna. Så därifrån går det att ringa videosamtal till vem som helst. Men 3 och Telia är ännu inte klara med alla avtal.

– Det är på gång, men förhandlingarna har dragit ut på tiden. Vi står väldigt nära avtal med en av operatörerna och längre ifrån en av dem. "mittemellan" med den tredje. Vi har dock inte stängt möjligheten för videosamtal till andra operatörer och samma pris gäller tills vidare utanför Telias nät som inom Telias nät, säger Hans G Larsson på Telia.

Tre har försprång

I de licensavtal som 3G-operatörerna tecknat med Post- och Telestyrelsen, PTS, finns inga krav på att videosamtalen ska fungera mellan alla operatörer.

– Så länge som det i princip bara är operatören 3 som har bra fart på sin 3G-försäljning, kommer intresset att vara lågt från de övriga operatörerna för att hjälpa dem att få ett ännu större försprång, säger David Larsson.

Så mycket kostar videosamtalen

Läs också:

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM