Nu är knapplösa Neonode här

Nya svenska mobilen klar - två års väntan över för kunderna

TEKNIK

Nu lanseras den knapplösa mobilen.

Och det är en svensk mobiltelefontillverkare som står bakom telefonen.

Här är mobilen som 18 000 kunder väntat på – i två år.

Inga knappar Ljusceller läser av rörelsen från ditt finger och tolkar den som siffror.

Det handlar om svensk mobiltillverkning, men inte om Ericsson. Två år efter att det lilla företaget Neonode väckte uppmärksamhet vid elektronikmässan Cebit i tyska Hannover når mobilen med samma namn nu marknaden.

Mobilen skulle börja levereras samma sommar, men de 18 000 kunderna har fått vänta. Svenska Dagbladet skriver att nya pengar och ny kraft kom in i företaget i våras och nu händer saker.

Efter två års väntan är mobilen klar.

– Allt är relativt, det här är en komplex produkt och det var under en tid näst intill omöjligt att få fram riskkapital till den här verksamheten. Det var svårare än många trodde, säger företagets nye vd Marcus Bäcklund till SvD.

Neonode saknar en traditionell knappsats. I stället styrs den via skärmen, vars lysdioder känner av fingrets rörelser. Om man drar fingret från över skrärmen betyder det ja eller nej beroende på vilket håll man drar åt.

Företaget är fortfrarande litet och det är lågbudget som gäller.

– Det här skulle aldrig gå om inte det hade varit för den flexibiliteten som alla här accepterar, säger Marcus Bäcklund till SvD.

I dag arbetar mellan 15 och 20 personer på företaget. Man utvecklar, marknadsför, distribuerar – och sätter samman mobiltelefonen.

Priset är 500 euro, cirka 4 600 kronor, och mobilen säljs över nätet – utan abonnemang. Några planer på butiksförsäljning finns inte.

Mattias Lundell