Snart kommer Karl Alfred-mobilen

Spenat ska ge nallen nya krafter

TEKNIK

Framtidens mobil är grön.

Och har ett skal baserat på spenat.

På så vis ska mobilen kunna ladda sig själv.

Foto: Bilden är ett montage
GRÖN ENERGI I MOBILEN Om tio år eller så kan växtdelar i skalet alstra ström till din mobil.

Till slut har forskarna bevisat att trilskande barn har fel – och Karl-Alfred rätt. Spenat är en utmärkt energikälla.

– Telefonerna kommer inte längre att vara röda eller gröna. De kommer att vara gröna, säger Shuguang Zhang, vid det amerikanska universitetet MIT, enligt Sydney Morning Herald.

Gör som växterna

Han leder en grupp forskare som tar fram ett material baserat på spenat, som om tio år kan vara skalet till framtidens mobil. Ett skal som är tänkt att ladda upp mobilen med hjälp av solljus.

Tekniken bygger på att skapa en process som liknar fotosyntesen, genom vilken gröna växter omvandlar ljus till kemiskt bunden energi.

Energi från protein

Tillsammans med forskare vid universitetet i Tennessee och den amerikanska marinens forskningsinstitut har MIT isolerat ett protein i spenaten. Proteinet producerar energi när det utsätts för solljus.

Men proteinet är mikroskopiskt. Det bildar klasar – inte större än att 100 000 av dem får plats på ett nålhuvud – och måste bindas med andra material.

Dröjer ett tag

Genom att sätta samman proteinet med glas täckt med ett tunt lager guld har forskarna nu dessutom lyckats skapa elektrisk ström. Enligt Sydney Morning Herald tog man fram ett chip som skapade en svag elektrisk ström när man lyste på det med laser.

Nu återstår bara för någon att omvandla forskningsupptäckten till produkter för handeln. Något som, enligt tidningen, kan ta omkring tio år.

Mattias Lundell