Lär dig ladda ner nya ringsignaler

Glöm trista pip – pigga upp nallen med coola låtar

Foto: Krister Halvars
Nu kan du få din favoritlåt att spela när det ringer.
TEKNIK

Av alla tjänster som finns till mobiler är ringsignaler hetast.

Mer än var tredje mobilanvändare laddar ner nya ringsignaler.

– Vi tror att ringsignaler kommer att bli ännu populärare nu när det går att använda riktig musik, säger Mayako Fagerfjäll, ordförande för Morgan – mobilbranschens innehållsleverantörer.

Nu är det inte längre pipande ringsignaler av olika typer som gäller. De flesta moderna mobiler klarar i dag av det som kallas för polyfoniska ringsignaler – signaler med flera stämmor. Det har skapat en stor marknad för populära låtar som gjorts om i versioner som går att spela som ringsignaler i mobilen.

Majoriteten av de ringsignaler man kan köpa i dag är egentligen imitationer av de riktiga melodierna. Utan avtal med den som skrivit låten får leverantören av ringsignalen inte använda originalet. I stället måste en ny version med egna musiker spelas in. Men det har inte hindrat ringsignaler att bli den populäraste mobiltjänsten.

Populärt ladda ner bilder

Enligt den senaste undersökningen om våra mobilvanor som Post & telestyrelsen, PTS, genomfört, laddar 34 procent av mobilanvändarna ned nya ringsignaler till mobilen.

Efter ringsignaler följer nedladdning av logotyper eller bilder som 29 procent av användarna utnyttjat. På tredje plats kommer omröstningar via sms, som 20 procent deltagit i.

Och även om antalet användare bara ökat något jämfört med föregående år har omsättningen för dem som levererar innehållstjänster fördubblats.

Spelar även mp3-musik

En stor del av de nya mobiltelefoner som kommer ut på marknaden i dag klarar även av att spela musik i mp3-format.

Det har lett till att skivbolagen börjar sälja musik som ringsignaler. Mobilsystemleverantören Ericsson har tillsammans med skivbolagen Warner Music och Sony skapat tjänsten M-USE där man säljer riktiga låtar som kan laddas ned i mobilen. M-USE erbjuds sedan av Ericsson till mobiloperatörer, och i Sverige har Telia nappat på idén.

– Jag tror att det kommer att bli lika vanligt att köpa musik i mobilen som att gå in i en butik och köpa en singel, säger Mayako Fagerfjäll.

Att de nya mobilerna gör det möjligt för de datorkunniga att själva utan kostnad ladda ned musik från internet och sedan föra över den till telefonen ser hon inte som ett problem.

Komponera dina egna stämmor

Så köper du ny melodi till mobilen

Peter Pettersson