Säg hej då till sms-tummen

Nokia 6822 - har smart sätt att få fram tangentbord

TEKNIK

Nokia 6822 har en av de smartaste lösningarna för att få fram en mobil med ett komplett tangentbord för den som vill skriva sms och e-postmeddelanden.

Utan att mobilen blir för tung och klumpig.

Alla som försökt skriva ett längre meddelande med den vanliga knappsatsen på en mobil vet vilket sjå det är. Och sms-tumme är inte bara ett skämt. Det finns faktiskt människor - främst ungdomar - som drabbats av skador på grund av för mycket knappande på tangentbord som inte är bra till något annat än att knappa in ett telefonnummer egentligen.

Men den lösning som Nokias designers har hittat på 6822:an är smart. Till det yttre ser mobilen ut som vilken mobil som helst. Med ett vanligt tangentbord. Men det går också att dela tangentbordet och vika den ena halvan över skärmen. Då får man två halva tangentbord som tillsammans blir ett vanligt så kallat qwerty-tangentbord (efter de sex bokstäverna längst upp till vänster på tangentbordet). Skärmen hamnar i mitten och bilden vrids automatiskt ett kvarts varv.

Att använda tangentbordet är enkelt och det går faktiskt att skriva längre meddelanden snabbt och utan problem.

I övrigt har 6822 en vanlig vga-kamera och bra batteritider. Synd bara att minnet är så klent tilltaget. Mp3-spelare finns, men minnet tillåter inte att man har mer en än låt i mobilen åt gången. Ett plus till webbläsaren som är snabb och klarar att läsa även vanliga webbsidor, inte bara wap-anpassade sidor.

ARTIKELN HANDLAR OM