Trist mobilsignal? Gör en egen!

TEKNIK

Ringsignaler är det hetaste tillbehöret till mobilen.

Svenskarna köper ringsignaler för runt 100 miljoner kronor per år.

Men för den som vill spara går det utmärkt att göra dem själv - helt gratis.

Enligt den senaste undersökningen av våra mobilvanor som Post- & telestyrelsen, PTS, genomfört, är det nära var tredje, eller 29 procent, av mobilanvändarna som laddat ned ringsignaler till mobilen.

Efter chatt via sms är köp och nedladdning av ringsignaler den populäraste mobiltjänsten. På tredje plats kommer skicka och ta emot bilder via mms.

Ringsignaler säljer

I Sverige såldes under förra året cirka sex miljoner ringsignaler till ett värde av cirka 100 miljoner kronor. Under samma period såldes cirka 1,3 miljoner musiksinglar i Sverige, enligt siffror från Grammofonleverantörernas förening, GLF.

Musikmobiler vanligare

Men 2005 är året då branschen räknar med att musikförsäljningen till mobiler ska ta fart på riktigt. Flera leverantörer har redan lanserat musikmobiler som både är mobiltelefoner och portabla musikspelare. Bland annat släpper Sony Ericsson en Walkman-mobil under våren.

För den som vill spara pengar är det relativt enkelt att göra sina egna ringsignaler. Åtminstone om man har en nyare mobiltelefon som klarar av att spela mp3-musik. Samma musikformat som mp3-spelare använder.

Det som behövs är en dator med internetanslutning och en mobil som kan kopplas till datorn via kabel, infraröd port eller via bluetooth.

Programvarorna som behövs kan laddas ned gratis från internet.

Så skapar du din nya ringsignal - steg för steg

Här är de hetaste köpsignalerna

Fem bra program

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM