Välj billigaste kontantkortet

Så vinner du på priskriget på mobilmarknaden

Foto: AFTONBLADET BILD
jämför priset Månadskostnaden skiljer stort mellan kontantkorten – drygt 600 kronor mellan det billigaste och det dyraste. Vilket blir 7 200 kronor på ett år.
TEKNIK

Svensken tycker bäst om kontantkort i mobilen.

Många har inte bara ett, utan flera.

–?På senare tid har även kontraktsabonnemang ökat, men kontantkort är fortfarande populärast, säger Stefan Williamson på Post- och telestyrelsen.

Av de cirka 9,3 miljoner mobilabonnemang som finns i Sverige i dag är 58 procent kontantkort. På pappret ser det alltså ut som om det totalt finns flera mobilabonnemang än invånare i Sverige. Men i själva verket är det så att bland annat kundernas byten mellan olika kontantkort blåser upp totalsiffrorna.

Har flera abonnemang

–?När en kund till exempel skaffar ett nytt kontantkort ligger det gamla kortet kvar i statistiken mellan sex till 13 månader beroende på hur operatörerna redovisar sina abonnemang, säger Stefan Williamson på Post- och telestyrelsen, PTS.

Det gör att det är svårt att få fram en exakt siffra över hur många aktiva mobilabonnemang som finns i landet i dag.

–?Många har mer än ett abonnemang. Möjligheten att få en billig telefon kan ju locka till att skaffa ytterligare abonnemang som man sedan inte använder, säger Stefan Williamson.

Hård konkurrens

Priserna för att ringa med kontantkort har sjunkit kraftigt under det senaste året. För den vuxne typanvändaren i Aftonbladets prisjämförelse har kostnaderna för det billigaste kontantkortet sjunkit med lite mer än 20 procent sedan början av april i fjol.

Från operatörerna hörs nu allt oftare att botten är nådd och att priserna inte kommer att fortsätta sjunka. Men Stefan Williamson tror att det finns utrymme för ytterligare prissänkningar.

–?Vi kan i vart fall se att konkurrensen fortfarande är hög och det borde kunde leda till ännu lägre priser, säger han.

Peter Pettersson