3G är på G - här är bästa nallarna

Nya modeller får fler att satsa på avancerad teknik

TEKNIK

Fler och fler väljer 3G när de köper ny mobil.

Aftonbladet har testat alla 3G-mobiler som finns i butikerna i dag. Tio av de bästa ser du här ovan.

-3G har redan tagit fart. Under 2005 kommer det att öka ännu mer, säger telekomanalytikern David Larsson.

Var sjätte mobiltelefon som såldes de sista tre månaderna i fjol var en 3G-telefon. Över 110000 3G-mobiler på tre månader - lika många som det såldes i Sverige under hela 2003.

Ett skäl till att försäljningen tagit fart är att det finns fler modeller att välja på. Redan finns över 15 olika modeller ute i handeln och ytterligare ett halvdussin är på väg ut i butikerna.

Funkar i GSM-nätet

Både Sony Ericsson och Nokia - som fortfarande är de populäraste märkena i Sverige - lanserar nya avancerade 3G-mobiler under våren.

De tekniska problem som 3G-mobilerna hade med batteritider och tappade samtal har minskat betydligt.

Täckningen för 3G-tjänsterna är relativt god, åtminstone i och kring tätorterna. Och där 3G inte finns fungerar telefonerna i det vanliga GSM-nätet.

Telia bromsar 3G

Men Telia, den dominerade mobiloperatören, bromsar 3G-utvecklingen, enligt David Larsson på analysföretaget IT-research.

-Telias satsning på GSM och Edge ger en signal till alla i skogslänen att man i princip kommer att klara sig utan 3G, säger David Larsson.

Men trots det tror han att 3G-marknaden kommer att växa rejält under året.

-Enkelt uttryckt kan man säga att marknaden tar riktig fart när 3G-mobiler ser ut och funkar som dagens GSM-telefoner men med avancerad teknik som är lätt att använda. Lägre samtalstaxa är förstås inte heller fel, säger David Larsson.

Källa: PTS

3G-telefonernas tio i topp!

Peter Pettersson