Se upp för de nya mobilvirusen

Så skyddar du din telefon

TEKNIK

När mobilerna blir allt smartare ökar risken för virus.

Flera nya mobilvirus har dykt upp senaste tiden.

– Men det är bara smarta mobiler som drabbas, säger Mikael Albrecht på F-secure.

Foto: F-Secure
Säg nej. F ör att mobilen ska kunna smittas av viruset måste användaren tacka ja till att installera ett nytt program. Annars händer inget.

Länge har mobilvärlden varit förskonad från virusattacker. Ett viktigt skäl till det är att hackarna inte kommer åt det så kallade operativsystemet i vanliga ”dumma” mobiltelefoner.

Men under de senaste åren har det blivit allt vanligare med smarta mobiler. Det är mobiltelefoner som också använder ett operativsystem som påminner om vanliga persondatorers.

Luras att tacka ja

Till det kommer att i stort sett alla smarta telefoner också kan kommunicera med tillbehör och andra mobiler via radiosignaler med kort räckvidd, så kallad bluetooth. Dessutom har smarta mobiler funktioner för att ta emot e-post.

– Det är de här sakerna tillsammans som gör det möjligt att skapa virus och dessutom få ut dem i telefonerna. Ofta sker det genom att man lurar användaren att säga ja till något man inte borde göra, säger Mikael Albrecht, produktchef på antivirusbolaget F-secure.

De virus som hittills lyckats attackera smarta mobiler är Cabir, Lasco.A, Commwarrior och Mabir.

De sprider sig via bluetooth eller bild-sms, så kallade mms. Men den skada de kan åstadkomma är relativt liten.

– De kan skicka i väg mms till andra användare som finns i den infekterade mobilens telefonbok och kostnaderna för dem får den drabbade ägaren stå för, säger Mikael Albrecht.

Nokia mest utsatt

De smarta mobiler som kan drabbas i dag använder alla versionen serie 60 av operativsystemet Symbian. Några attacker mot andra typer av smarta mobiler har inte rapporterats hittills. Det största antalet modeller i riskzonen tillverkas av Nokia.

– Vi följer utvecklingen noga. Än så länge är spridningen låg och riskerna små. Och vi hoppas att vårt samarbete med anti-virusföretagen ska göra telefonerna ännu säkrare framöver, säger Maarit Matikka på Nokia.

Så skyddar du din telefon

Smarta mobiler som riskerar få virus

Peter Pettersson