Frihet - i en liten snäcka

Inget sladdtrassel med trådlös handsfree

TEKNIK

Sladdlös handsfree till mobilen blir allt vanligare.

Priserna har sjunkit kraftigt senaste året.

Aftonbladet har testat de populäraste modellerna.

När trådlös handsfree dök upp första gången för fem år sedan kostade lurarna lika mycket som en mobiltelefon gör i dag. Och varken ljudkvaliteten eller designen var den bästa.

Utan jobbiga sladdar

Dessutom var det få mobiltelefoner som hade stöd för bluetooth, som är den radioteknik som gör det möjligt att sända ljudet till och från telefonen från en trådlös handsfree.

Men under det senaste året har både antalet trådlösa handsfreemodeller och telefoner som klarar bluetooth ökat

kraftigt. Och priserna har sjunkit. I dag finns det trådlösa handsfree att köpa från 400 kronor och uppåt.

Den stora vinsten med att använda trådlös handsfree ligger i rörligheten och att man slipper den trasslande sladden som annars verkar vara ett normaltillstånd för handsfree med sladd.

Mindre strålning

Experter på strålskydd rekommenderar också att man använder handsfree för att undvika onödig strålning under mobilsamtal. Och trådlösa handsfree som sänder via bluetooth minskar mobilstrålningen till en tusendel av mobilens egen strålning om man håller luren vid ögat, enligt undersökningar gjorda av TCO Development.

Trådlös handsfree tillverkas inte bara av de stora mobiltillverkarna. Det finns flera andra företag som tillverkar bra modeller som ofta säljs till lägre priser är mobiljättarnas.

I takt med att musik och radio i mobilen blivit allt vanligare har nu också trådlösa handsfree som har stereo­ljud kommit ut på marknaden. Men då åker priset upp på flera tusenlappar.

Populäraste trådlösa headseten just nu

Peter Pettersson