Gör din mobil mer personlig

Styla om din telefon

TEKNIK

Nu när i stort sett alla har egen mobil blir den alltmer personlig.

Egna bakgrunder och kul ringsignaler blir ett sätt att visa vem man är.

–?Bilderna på barnen och kärestan i plånboken hamnar i mobilen istället, säger Tomas Chatzopoulos på Nokia.

Foto: PETER PETTERSSON, LARS SJÖSTEDT
1 Ta en bild eller välj en du redan tagit. Öppna bilden i telefonens bildhanteringsprogram. Ange den bild du valt som bakgrundsbild och vips har mobilen fått en ny bakgrund. Lille Max skrattar åt pappa varje gång han tar fram luren.

I flera år har ringsignaler, logotyper och bakgrunder till mobiltelefoner varit en stor marknad. Bara på ringsignaler lägger vi svenskar ut över 100 miljoner kronor per år.

Till det kommer bakgrunder, bilder och ramar till bild-SMS, så kallade MMS och annat smått och gott.

–?Det blir allt vanligare att uttrycka sig genom sin mobiltelefon. Förut var det kanske mest med olikfärgade skal, men nu handlar det mera om bilder och ljud, säger Tomas Chatzopoulos affärsansvarig för bildhantering hos Nokia.

De kameramobilerna och mobiler som klarar av att hantera musik från så kallade mp3-filer öppnar helt nya möjligheter för användarna att göra sina mobiler än mer personliga.

–?Man kan välja olika snuttar ur favoritlåtar som ringsignaler och det är enkelt att ta några nya bilder på barnen och ha dem som bakgrunder i telefonen. Och sedan kan man byta i stort sett när man vill, säger Tomas Chatzopoulos.

Och det är inte bara ungdomar som använder sig av de nya möjligheterna.

–?Nej, det är kanske framför allt äldre användare som har bilder på maken/makan och barnen/barnbarnen som bakgrund och skärmsläckare i sina mobiler, säger Tomas Chatzopoulos.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM