En fullfjädrad 3G-mobil

Nokia 6680 - som att ha kontoret i fickan

TEKNIK

Det dröjde tills nu. Men nu har Nokia fått fram en fullfjädrad 3G-mobil som också klarar videosamtal.

Den är dessutom fullmatad med andra funktioner och kan på många sätt bli ett kontor i fickan.

Trots att Nokia dominerar mobilmarknaden har bolagets väg in på 3G-sidan varit lite knagglig.

De första modellerna som kom ut på marknaden väckte inga hurra-rop och det var egentligen först med 6630:n som dök upp i höstas som det började likna något.

Men den har bara en kamera och kan inte utan tillsats användas för videosamtal. Det problemet är borta på uppföljaren 6680, som annars i mångt och mycket känns mycket lik 6630.

6680 har två kameror. En megapixelkamera på baksidan och en vga-kamera på framsidan (som används för att filma den som ringer vid videosamtal).

Megapixelkameran har försetts med ett skjutbart linsskydd. Något som egentligen borde vara standard på alla nya kameramobiler med bättre kameror. För vem är intresserad av att repa sönder linsen med grus i fickan eller liknande?

På det hela taget är 6680 en mycket positiv upplevelse. Enkel och överskådlig hantering, bra skärm och bra högtalarfunktion.

Men 6680 använder Nokias gränssnitt Serie 60 som ibland har svårt att hantera flera öppna program i samband med att man gör något minneskrävande som filmar video eller liknande. Då kan minnet säga att det är fullt fast det inte är det.