Snart krävs tv-licens för mobilen

Nya tjänster gör att mobilen kan klassas som tv-mottagare

TEKNIK

Tv i mobilen?

Då är det dags att betala tv-licens.

– Det stämmer, läser man lagen ska den tolkas på det sättet, säger Lars Lindberg, vd på Radiotjänst i Kiruna, till tidningen Mobil.

Mobilhandlarna kan bli tvungna att rapportera mobilköp till Radiotjänst.

Principen var enkel en gång i tiden: Ingen tv – ingen tv-licens. Men det var då.

I dag omfattas också datorer med tv-kort, video med kanalväljare, videokamera med kanalväljare och dvd-spelare med möjlighet att ta emot markbundna sändningar. Och snart – mobiltelefoner.

Ny inkomstkälla

Mobiloperatören Tre har redan kört direktsänd tv från Big Brother-huset och Telia satsar nu hårt på Melodifestivalen. För Radiotjänst betyder det att man nu har en ny inkomstkälla på gång.

– I och med att du nu har möjlighet att se på tv-sändningar i din mobiltelefon kommer vi att räkna en mobiltelefon som en tv-apparat, säger Lars Lindberg till tidningen Mobil.

Radiotjänsts vd konstaterar dock att förändringen inte blir så stor. Redan i dag har 90 procent av svenska befolkningen en tv i sitt hem och ska därmed betala tv-licens. Och då tillkommer inga nya avgifter.

Vill se över lagen

Men det finns fler mobiler än tv-apparater i Sverige. Och när alla använder 3G kan det betyda att fler kommer att få betala tv-licens.

I ett lagförslag som nu ligger hos regeringen för beredning hater det dock att man ska kunna se hela tv:s utbud i direktsändning för att tv-licensen ska gälla. Där är utvecklingen ännu inte och bara de mest avancerade mobiltelefonerna har sådan kapacitet.

Dagens regler täcker överhuvudtaget inte in telefonerna. Och nu säger Radiotjänst att man vill att lagtexten ska ses över så att mobiltelefonen kan klassas som en tv-mottagare.

– Handlarna har i dag rapporteringsplikt till oss, samma sak ska därmed gälla de som säljer mobiltelefoner, säger Lars Lindberg.

Om licenskravet kommer gälla alla mobiltelefoner eller bara de som klarar videostreaming är idag oklart, enligt tidningen Mobil.

Mattias Lundell