Mobilen – en spelmaskin

Snart tävlar nallen med datorn och spelkonsolen

Foto: gustav mårtenson
bärbar spelglädje Nokias Ngage QD är en av de få renodlade speltelefonerna på marknaden. Men den får alltmer konkurrens av ”vanliga” mobiler med möjligheter att ladda hem spel från internet.
TEKNIK

Spelen i mobiltelefonen blir allt häftigare.

Snart kan de på allvar konkurrera med spelkonsoler och datorer.

–?Utvecklingen går mycket fort. Det mobilerna klarar i dag var det knappt man vågade drömma om för ett år sedan, säger Jakob Rydén på Sony Ericsson.

Marknaden för mobilspel i Sverige ökar snabbt. Under förra året omsatte företagen som säljer spel runt 50 miljoner kronor. Och det är inte längre bara spel med enkel grafik och halvbra ljud som finns att köpa till mobiltelefonen. Nu går det också att köpa versioner av populära spel för spelkonsoler som Playstation och Xbox även till mobiltelefonen.

–?Det är framför allt den tekniska utvecklingen av mobiltelefonerna som gjort det möjligt att kunna göra versioner av avancerade spel för mobiler, säger Jakob Rydén som är produktchef för spel och innehåll på Sony Ericsson.

Det som hänt tekniskt med de nya mobiltelefonerna är att de fått snabbare processorer och mer minne att lagra spelen på. De har dessutom fått bättre skärmar och kan nu också hantera mer avancerade versioner av programspråket Java som är det som används för att köra spelen i mobiltelefonen.

Det finns några rena spelmobiler från Nokia på marknaden. Men de får nu ökad konkurrens från vanliga mobiler.

–?De nya mobiltelefonerna klarar både 3D-grafik och bra ljud. Det gör att spelupplevelsen blir väldigt häftig, säger Jakob Rydén.

Med det stora antalet mobiltelefoner som finns ute i?dag är mobilmarknaden mycket intressant för speltillverkarna.

Redan nu finns ett antal 3D-spel i versioner för mobiltelefoner som ”Extreme air snowboarding” och ”Tom Clancy’s splinter cell pandora tomorrow”. Flera av speljätten EA:s spel finns också. Bland andra ”FIFA football 2005” och ”Tiger Woods PGA tour 2005”.

–?Flera av de stora spelen kommer inom kort att komma i mobilversioner samtidigt som de släpps för spelkonsolerna, säger Jakob Rydén.

Peter Pettersson