Ring gratis i gallerian

Nya wlan-mobilen ringer via nätet när den hittar en hotspot

TEKNIK

Oskyddade trådlösa nätverk går att använda även med mobil.

Vem som helst med rätt telefon kan sniffa upp ett nät och sedan ringa gratis.

Tidigare har experter varnat för att trådlösa nät läcker och att vem som helst med kunskaper och dator då kan koppla upp sig i smyg.

Senaste generationens mobiltelefoner gör det möjligt att göra detsamma - och ringa gratis via någon annans nät.

Nya generationen

Förutsättningen är att telefonen har ett inbyggt nätverkskort och själv känner av ett trådlöst nätverk, så kallat wlan eller hotspot.

- Idag är det ytterst få som har en sådan här telefon. Det är det allra senaste. Men tekniken finns och det fungerar, säger Aftonbladets mobilexpert Peter Pettersson.

- För att det ska fungera måste man ha ett nätverkskort i telefonen. Men telefonen känner själv av när det finns en hotspot i närheten och då är det bara att ringa.

Liten risk

De radiobaserade trådlösa nätverk kan hittas både i köpcenter, på kontor och i privata hem.

Risken för att obehöriga utnyttjar nätet - till exempel genom att ringa gratis - uppstår när krypteringsfunktionen i nätet inte satts på.

Peter Pettersson ser inget direkt hot för hemmasurfaren.

- Normalt är det här inget hot för en privatperson. Men det blir ju jobbigt om grannen laddar ner långfilmer till datorn via min uppkoppling och tar halva bandbredden, eller sitter och spelar online-spel, säger Peter Pettersson.

Han ser ingen risk att ringa via nätet i smyg.

- Nej. Problemet finns ju hos nätleverantören. De kan inte ta betalt och funderar väl nu på vart man ska ta vägen med det problemet.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM