Nu kommer de nya rockmobilerna!

Glöm Ipoden - nu är det musik i mobilen som gäller

TEKNIK

Musik i mobilen blir allt viktigare.

Den första Walkman-mobilen kom i augusti.

Nu satsar alla på musikmobiler – Pryl testar de bästa.

Mobiltelefonen är för allt fler en del av en mobil livsstil där man förväntar sig att mobilen ska kunna många andra saker än bara vara till för telefonsamtal.

Praktiska funktioner som sms, kalender, telefonbok och anteckningar har funnits relativt länge. Liksom datauppkoppling via gprs, kameror och musikspelare.

Problemet med musikspelarna har varit minneskapaciteten. När mobilerna haft ett maximalt minne på 50–60 MB för musik, sparade bilder, e-post och video­snuttar har det inte på allvar gått att använda dem som alternativ till en mp3-spelare.

Har bättre minne

Men nu kommer en rad nya mobiler med bättre minneskapacitet. Sony Ericsson var först ut med sina Walkmanmodeller. W800 kom i augusti och till jul kommer 3G-versionen W900.

– Vi kommer att komma med ett antal olika musikmobiler som riktar sig till olika användargrupper under den närmaste tiden, säger Per Alksten, nordisk produktchef på Sony Ericsson.

Tillsammans med Apple har amerikanska Motorola tagit fram ROKR som är den första så kallade Itunesmobilen. Det betyder i praktiken att användargränssnittet i musikspelardelen påminner mycket om Apples populära Ipod-spelare. Den har dock inte den minneskapacitet som Ipod-spelarna har.

Fler är på gång

Både Nokia och Samsung är på gång med flera mobiler som är särskilt lämpade för musikälskare. De innehåller hårddiskar på 4 respektive 2 GB, men det dröjer ytterligare en tid innan de kommer ut på marknaden.

Samtidigt förbättras hela tiden prestandan för minneskort till musikmobiler.

–?Vi räknar med att det kommer att finnas kort som klarar mer än 4 GB redan till våren, säger Per Alksten.

Läs också:

Peter Pettersson