3G - för alla smaker

12 telefoner i supertest i alla prisklasser

TEKNIK

När 3G först lanserades var telefonerna klumpiga och batteritiden riktigt dålig. Det har hänt en hel del sedan dess. Nu finns det 3G-telefoner i alla prisklasser och storlekar att välja på. Det finns även en stor variation när det gäller olika typer av telefoner.

Vi har testat tolv modeller ur olika kategorier. Urvalet har gjorts för att ge en dig en översikt av vad som finns på marknaden i de olika grupperna. Tanken har inte varit att ta med alla modeller på marknaden utan i stället att lyfta fram de mest aktuella och intressanta mobilerna och visa skillnaderna mellan dem.

Du som läsare ska kunna hitta den mobil som passar dig bäst. Samtidigt pekar vi med betygen ut de telefoner som har den allra bästa kombinationen av olika egenskaper.

3G-mobiler är inte längre speciella utan har blivit ett självklart alternativ till gsm-telefoner när man går in i en affär för att köpa en ny mobil. Det är också något som avspeglas i hur vi testat telefonerna. Vi har exempelvis inte lagt någon särskild vikt vid videosamtal. I stället har vi vägt in den som en funktion bland många andra när vi bedömt telefonerna i kategorin Telefoni & data.

Uppkoppling med stor hastighet

Den andra stora fördelen med 3G-telefoner är möjligheten till att vara uppkopplad med hög datahastighet. Det finns hos alla telefoner och det är i stället intressantare hur mobiltillverkarna har tagit tillvara på möjlig-heten. Det finns med som en viktig del av bedömningen när det gäller tele-fonernas multimediefunktioner.

Något man ska hålla i minnet är att det skiljer väldigt mycket mellan testets enklaste och mest avancerade modeller. Att en telefon får lågt betyg i en kategori behöver inte betyda att det är en dålig telefon, utan bara att testets andra mobiler klarar sig betydligt bättre på det området.

Hitta bästa 3G-mobilen för dig!

Testet är publicerat i samarbete med:

Linus Brohult , Henrik Thoresson , tidningen Mobil