Mobilen rockar

Test av telefonoperatörer i fem ronder

Foto: MIKAEL KRISTIANSEN
TEKNIK

Det har blivit både enkelt och billigt att ladda ner musik till mobiltelefonen. Operatörerna sätter upp musikbutiker och tillverkarna bygger in mp3-spelare i telefonerna.

Mobils Lasse Schmidt har provkört operatörernas musiktjänster.

Glöm DC++, Limewire och andra fildelningsprogram för att ladda ner musik till din mp3-spelare. Förresten, glöm också mp3-spelaren, för nu är det musik i mobilen som gäller. Förutom att det är helt lagligt är det också väldigt enkelt. Har man lite mer udda musiksmak kan det fortfarande vara svårt att hitta det man söker, men utbudet utökas hela tiden.

Alla svenska operatörer med egna nät utom Telia erbjuder i dag musiktjänster till sina kunder. Vodafone och Tre har skapat helt egna virtuella skivaffärer medan Tele2comviq har valt att samarbeta med webbplatsen Cdon.com. Att samarbeta med en extern leverantör kan inför framtiden vara en smart strategi då kunderna i längden oftast vill ha större valfrihet. När internet började bli populärt var operatörernas egna tjänster en viktig introduktionsport för kunderna. Dessa togs så småningom över av andra externa aktörer och vi kan nog räkna med samma utveckling även när det gäller mobilt internet och musiktjänster.

Direkt från musikleverentörerna

Portalerna lever just nu i symbios med andra leverantörer men i framtiden kan vi räkna med att operatörernas innehållstjänster kommer att tas över eller i stor omfattning kompletteras av tjänster som tillhandahålls direkt från olika musikleverantörer, ungefär som internet för vanliga datorer fungerar i dag.

Direkt musiknedladdning till mobiltelefonen är fortfarande relativt nytt och konsumenternas medvetandenivå om kvaliteten och utbudet är generellt sett fortfarande väldigt låg. Tre har försökt att locka till sig nya kunder med gratis musik i två omgångar, dels sommaren 2005, dels senare under hösten då man kunde ladda ner musik utan kostnad fram till årsskiftet.

Vi har testat alla svenska musiktjänster i mobiloperatörernas portaler och utvärderat dessa i fem olika kategorier: gränssnitt, musikutbud, sökfunktion, ljudkvalitet och prisläge.

Lasse Schmidt (Tidningen Mobil)