Kolla på TV i mobilen - Aftonbladet först ut

Nytt och bättre sätt för dig som vill titta på tv i telefonen

TEKNIK

Nu kommer tjänsten som flyttar tv-tittandet från tv-soffan till - dig.

– Med mobiltelefonen bestämmer du själv var och när du vill titta, säger Josefin Granding Larsson, chef för Aftonbladets mobila tjänster.

Mobil TV har fram till nu betytt att innehållet streamats över 3-G-näten. Den teknik som används att en- till- en, det vill säga att för varje nytillkommen tittare öppnas en ny videoström och nackdelen har varit att endast ett begränsat antal tittare per radiobasstation har kunnat titta.

Testsändningar i Stockholm

Broadcasting, det vill säga en-till-många, är oberoende av hur många som tittar.

- Tekniken kallas Digital Video Braodcasting- Handheld, DVB-H, och kommer att lanseras stort 2008. Men redan nu kommer det att köras testsändningar till ett antal hushåll i Hammarby i Stockholm, säger distributionsansvarig Ulrika Linder.

Kan alltid se alla kanaler i mobilen

Fördelen med DVB-H är att alla som har tjänsten alltid kan se alla kanaler. Tjänsten kommer att vara koppad till det digitala marknätet, där Aftonbladet TV ligger.

- De som har den här tjänsten kommer att få fri och smidig tillgång till samtliga tolv kanaler i mobilen. Samtidigt kommer interaktiviteten att öka. Innan har man kunnat ringa in till tv-program men nu ska man kunna delta via mobilen, säger Ulrika Linder.

- Detta kommer att bli genombrottet för den interaktiva tv:n som alla pratat om men som aldrig riktigt kommit i gång. Det är också en stor fördel för annonsörer som kommer att se exakt vad tittarna väljer att konsumera.

”Ett väldigt spännande område”

– Det är ett väldigt spännande område vi ger oss in på. Sverige ligger än så länge långt efter när det gäller den här typen av tv-tittande, medan man har kommit väldigt långt i länder som Japan och Sydkorea, säger Josefine Granding Larsson, chef för Aftonbladets mobila tjänster.

– Där tittar man nästan hellre i mobilen än traditionellt. Särskilt de unga, som ofta flyttar hemifrån väldigt sent. De samlas med sina mobiler i parker och på caféer, för att umgås och titta på tv tillsammas – utan sina vuxna släktingar.

Anna Lindström