Mobilklipp stoppas

TEKNIK

Vill du låsa upp en operatörslåst mobiltelefon?

Tänk om.

De nyare mobilmodellerna kan bara låsas upp av operatörerna själva.

Det har i flera år varit mycket populärt bland mobiltelefonkunder att låsa upp operatörslåsta telefoner. Eftersom det enligt svensk lag inte är olagligt att låsa upp en sådan mobil har flera företag erbjudit upplåsningstjänster.

Byter bolag

- Våra kunder har oftast låst upp sina mobiler för att kunna ringa billigare med ett annat abonnemang, säger Stefan Olsson på Mumien.se.

- Men Nokias och Sony Ericssons modeller från i år klarar vi inte längre av att låsa upp, säger Lars Andersson, på Förmedlingshuset i Helsingborg.

Köper billiga mobiler

Mobiloperatörerna låser mobiler till sitt eget mobilnät under 12 eller 18 månader. I gengäld får kunden köpa mobilen till ett starkt subventionerat pris långt under marknadspriset.

Men under de senaste två åren har olika former av systematiskt missbruk av upplåsning blivit vanligare. Det har förekommit fall där personer från utlandet rest till Sverige och köpt upp stora partier mobiler.

De har tecknat bundna avtal och sedan låst upp mobilerna för några hundra kronor. Sedan har dessa mobiler exporterats utomlands och sålts där.

- Det är kraven från operatörerna som lett till att vi gjort det i princip omöjligt att låsa upp dem i förtid, säger Andreas Lundin på Nokia.

Peter Pettersson