Miniprojektor som får plats i mobilen

Ger en bild på hela 40 tum!

TEKNIK

Snart kommer miniprojektorer att byggas in i mobilen. Företaget 3M har redan tagit fram en extremt liten projektor, som ska kunna åstadkomma en bild på 40 tum eller större med god bildkvalitet.

Själva projektorn mäts i millimeter – men bilden den kan projicera är på hela 40 tum – eller mer!

Som synes på bilden ryms 3M:s projektor kanske inte i de minsta mobiltelefonerna, i alla fall inte än. När den dyker upp i våra mobiltelefoner återstår att se. Upplösningen på bilden som visas är VGA, det vill säga 640x480 pixlar. 3M besvarar dock inte den viktigaste frågan: hur mycket ström drar projektorn?

3M anger att man nu för samtal med tillverkare av konsumentelektronik som planerar att lansera produkter baserade på projektorn "tidigt under 2008”.

Upp till 100 tum

På Ces-mässan som nu pågår i USA lanserar också företaget Microvision projektorn "Show" – en separat projektor som ska vara fristående från mobilen men ändå så liten att den ska få plats i en ficka. Den är i samma storlek som en handdator.

Man ska, enligt Microvision, kunna plugga in denna fickprojektor i en mobiltelefon och projicera en bild vars storlek motsvarar en bildskärm på allt från 12 tum till 100 tum, beroende på avståndet mellan projektorn och den yta som man projicerar på. Bilden ska vara av dvd-kvalitet, enligt tillverkaren. I slutet av 2008 räknar man med att projektorn ska finnas ute på marknaden.

Elias Nordling, Mobil.se