Design & budget nytt från Nokia

1 av 2
Budgetmobilen 2600 classic.
TEKNIK

En budgettelefon med finesser man normalt finner i dyrare telefoner.

Och en designmobil med mjukare linjer.

Det är senaste nytt från Nokia.

Nokias nästan 40-procentiga andel av världsmarknaden för mobiltelefoner beror till stor del på att man lyckats så bra med billiga telefoner. Nu lanserar man nya 2600 Classic med en prislapp på runt 700 kronor.

För de pengarna får man inget kraftpaket. Men om man jämför med andra telefoner i samma prisklass märker man att 2600 classic har en del att komma med. FM-radio och vga-kamera hör väl till standard för lågbudgettelefoner, men bluetooth är ovanligare i denna prisklass.

Oväntat mycket godis

En mer subtil skillnad men kanske desto viktigare är att telefonen har Nokias standardmenysystem Series 40, och inte det enklare system man brukar ha i lågbudgettelefoner. Det antyder att telefonen kommer att ha ett rikare funktionspaket än vad som är vanligt för budgetlurar, och kanske även möjligheten att installera javaprogram.

Telefonen har också en riktig TFT-skärm, och inte den primitivare skärmtekniken CSTN som är bruklig till budgetlurar. Dock är skärmupplösningen bara 128 x 160 punkter, med 65 000 färger. Utbytbara skal är väl kanske inte det man säljer en mobiltelefon på i Sverige i dag, men skal finns i alla fall i färgerna mörkblå, ljusblå, guld och orange.

Nokia har gjort en marknadsundersökning i ett antal utvecklingsländer och konstaterar att trots att man har en begränsad budget har man ändå önskemål om underhållningsfunktioner och personlig konfiguration. Därför har man lagt in FM-radio och mp3-ringsignaler.

Designmobil imed 49 olika färger

Serien med designmobiler utvidgas nu med 7900 Crystal Prism i lila och svart. Det kantiga mönstret går i igen i knappsatsen men på kanterna och baksidan har den fått mindre strikta former. Men svenska mobilkunder får hålla till godo med föregångaren.

7900 Crystal Prism är i första hand en desginmobil men den är inte helt utan finesser. Det är en 3g-mobil med en skärm av oled-typ. Det inbyggda minnet är på 1 gigabyte. Det får man se till att klara sig på eftersom någon plats för minneskort inte finns. På baksidan sitter en 2-megapixelkamera som också kan användas för videoinspelning.

Crystal Prism har tagits fram i samarbete designern Frédérique Daubal. Förutom att ta fram de laser-etsade mönstren i telefonens skal har han också formgett bakgrunder till telefonen och ett antal tillbehör. För att man verkligen ska kunna känna sig unik om man köper en Crystal Prism går det att välja mellan 49 olika färger på bakgrundsbelysningen för knappsatsen.

Elias Nordling & Henrik Thoresson, Mobil.se