Etanol kan driva nya mobiltelefoner

TEKNIK

Visst ser det ut som en cigarettändare? Men det är en mobiltelefon, som drivs av en bränslecell och styrs av en touchskärm.

Skalet är genomskinligt så du ser exakt hur mycket kräm (vätska) som finns kvar i mobilen.

Enligt tillverkaren NEC ska telefonen lanseras under året. Knappast här i Sverige, dock.

Notera skärmen som syns i silhuett på mobilens yta. NEC-mobilerna utnyttjar ett antal tekniker som får betraktas som kommande för att få till denna minst sagt ovanliga mobiltelefon. Knapparna är touchtangenter gjorda i genomskinlig tunnfilmselektronik, och en vätskedriven bränslecell förser telefonen med ström.

Butan eller etanol

Det framgår inte vilken vätska som driver mobilen, men två möjliga gissningar är tändargas (butan) eller etanol. Av designen ser vätskan tack och lov ut att vara påfyllningsbar. Någon batteriindikator behövs inte, man ser exakt hur mycket kräm som finns kvar i mobilen. En intressant detalj är hur plasten verkar vara nästan ofärgad och ändå sätta färg på vätskan.

Troligen lanseras mobilen bara på den japanska marknaden i år. Vi gissar att det dessutom rör sig om en begränsad lansering för att bevisa konceptet snarare än en produkt för massdistribution. Men man vet aldrig.

Elias Nordling, Mobil.se