Gps visar var bilden togs

Ny tjänst från Nokia

Bilderna kan laddas upp på nätet och visas på en karta där de är tagna.
TEKNIK

Nokia har nu tagit fram ett eget program som gör det möjligt att förse bilder från mobilkameran med gps-koordinater - så att man kan se på en karta var bilen togs.

Med Nokia Location Tagger kan kameran i Nokias smartphones fungera tillsammans med en gps-mottagare som antingen kan vara inbyggd i telefonen eller ansluten via bluetooth.

Så länge man har programmet igång förses alla bilder som tas under tiden med gps-koordinater som anger var bilden är tagen. Bilderna kan också laddas upp till någon av de bildtjänster som finns på webben och visas utplacerade på en karta.

Kan bli standard

Nokia släppte den första versionen av den smarta gps-mobilen N95 i våras. Men inte förrän nu har Nokia själva tagit fram en applikation som utnyttjar gps-mottagaren tillsammans med kameran på det här sättet. Istället har man varit hänvisad till andra lösningar, exempelvis en programvara som heter Shozu.

Nokia planerar att i framtiden låta den här typen av gps-taggning av bilder bli standard i bolagets mobiltelefoner (de telefoner som har inbyggd gps) men först vill man testa hur användarna upplever det hela.

Gratis nedladdning

Location Tagger har testats med Nokia N95, N95 8GB, N82 och E90. Alla dessa telefoner har inbyggd gps. Programmet ska också fungera med ett flertal andra mobiler från Nokia om dessa används tillsammans med en extern gps-mottagare. Location Tagger kan laddas ner gratis här .

Henrik Thoresson, Mobil.se