Skulle du byta din Iphone mot en X1?

Peter Pettersson chattade direkt från mobilmässan i Barcelona

TEKNIK

Aftonbladets Peter Pettersson rapporterar den här veckan direkt från världens största mobiltelefonmässa i Barcelona. Första mässdagen var Sony Ericssons nya Xperia X 1 ett stort samtalsämne – och Aftonbladet.ses läsare ville gärna veta mer om telefonen som ska utmana Iphone.

Här är hela chatten.

Peter Pettersson säger: Nu är jag på plats med datorn uppkopplad. Solen har börjat titta fram efter en till största delen molnlig förmiddag
JohannesLönnqvist säger: Hej Peter! Jag har läst artikeln om X1an och undrar om den kommer att slå ut iPhonen, eller om den står sig stark emot Sony Ericssons nya flaggskepp?
Peter Pettersson säger: På många sätt har X1 bättre lösningar när det gäller att få in text i maskinen. Apple kör uteslutande med touch X1 med touch, stylus och tangenter. Det kan bli en fördel. Men det är svårt att slå Apple på surfning på Internet och musik/media.
säger: hej peter, har du testat X1:an också eller har SE bara släppt bilder på mobilen?
Peter Pettersson säger: Jag har tryckt lite på den. Utan att jag fick. Då fick jag skäll. De har bara ett begränsat antal prototyper med sig och trycker man på fel knapp i fel ordning hoppar allting ut. Men det jag sett så här långt ser bra ut.
jokke säger: Prisklass?
Peter Pettersson säger: Den övre. Nokias nya N96 hamnar runt 6 200 kronor osubventionerad och X1 lär hamna där eller kanske till och med högre.
hampe säger: Hej! Kul att se att ni äntligen kommer ut med en "all-in-one" telefon! Priset kommer väl antagligen avgöra dess öde, eller vad tror du?
Peter Pettersson säger: Priset är alltid viktigt. Men fortfarande säljs många mobiler med någon form av subvention och bindningstid och då kanske priset inte är lika viktigt. Men jag tror att målgruppen: de tidiga användare som verkligen vill kunna göra allt i mobilen är mycket kritisk.
säger: är den lika fräch som iphone?
Peter Pettersson säger: Iphone har en rätt unik design som egentligen ingen annan tillverkare försökt kopiera. Personligen är jag svag för Iphone, men i klassen smarta mobiler kommer X1 högt upp. Den känns solid, läckert med metallskal och ändå lätt.
säger: Hej! Har apple släppt några nyheter från mässan?
Peter Pettersson säger: Nä, om de är här överhuvudtaget ligger de lågt. De har så vitt jag vet ingen egen monter. Men spanska Telefonica vars dotterbolag O2 säljer Iphone i Storbritannien är här och visas mobilerna.
säger: skulle du byta ut din iphone mot denna telefon?
Peter Pettersson säger: Personligen skulle jag inte det. Men det kan bero på att jag oftast använder Mac som arbetsverktyg och synkningen mellan Mac och Iphone är svårslagen.
Anna säger: Va tror du om G900? Har du fått känna på den? Pris? Den verkar ha allt jag gått och väntat på!
Peter Pettersson säger: G900 är en bra allt-i-ett-mobil och det jag såg i går kväll och i förmiddags ser bra ut. Man kan göra mycket med fingrarna, kombinera med stylus och vanligt mobiltangentbord.
hampe säger: En fråga till. WLAN börjar ju dyka upp i fler och fler telefoner. Jag har det själv till min Ipod Touch. Hur tror du detta påverkar mobilmarknaden (i och med att operatörerna är emot det)?
Peter Pettersson säger: Jag tror att operatörerna måste lära sig att det inte går att ha en ortodox religion utan att rätt grej ska vara på rätt plats. Som konsumenter vill vi ha det bästa till ett bra pris. I takt med att allt fler mobiler får stöd för wlan kommer marknaden att skapas. Om operatörerna inte är med kommer andra aktörer att lösa det åt dem. Den gren de sitter på är utsatt för sågning. Sedan är frågan om de vill hålla i sågen själva eller inte.
Henrik säger: Jag tror det blir svårt att direkt konkurera mot iPhone om SE inte lyckas få samma höga user experience som iPhone och om det är HTC som ligger bakom tillverkningen av X1:an så hänger det en hel del på just den touchen... Sett om några nya spännande tjänster som Ericsson och Nokia kommer ut med?
Peter Pettersson säger: Håller med. Men det jag sett av gränssnittet ser bra ut. Man kan till och med se alla de nio olika desktops man kan använda på en gång. Exposé heter det i Mac OS och har funnits där i flera år. De nya musiktjänster som både Nokia och Sony Ericsson satsar på är intressanta. Inte minst därför att ökad konkurrens kan pressa priserna. Som det är nu är det egentligen Apple som styr. Men både Nokia och SE saknar hypen som Itunes har. Sådan är inte lätt att bygga.
säger: ..precis, hur ska S.E kunna konkurera ut den smidiga synkningen mellan dator och telefon, iphone och mac smälter ihop.
Peter Pettersson säger: Mm, men fortfarande har Apple knappt tio procent av marknaden i Sverige för nyförsäljning. Nära 90 procent kör windows i olika former (några andra kör Linux eller Ubuntu) och då är synkning till windows och windowsprogram en konkurrensfördel tror jag.
säger: Hej Peter! Vilka tillverkare känns hetast där på mässan?
Peter Pettersson säger: Sony Ericsson, Samsung, LG och Nokia, i den ordningen. Motorola har fortfarande problem och deras nya modeller känns som lite stolpe ut.
säger: hejsan peter! Har du sett några telefoner som har biometriska funktioner som Fingeravtryck ?
Peter Pettersson säger: Nä inte ännu. Under förmiddagen har jag hunnit ta mig igenom hall 8 där mobiltillverkarna finns. De flesta i alla fall. Senare i dag ska jag ta mig in i de andra hallarna.
Nova säger: Kommer det fler modeller ifrån SE eller var detta allt för den här gången?
Peter Pettersson säger: Totalt släppte man sju nya mobiler i gåår. Om du kollar på min blogg så har jag lagt upp dem där med lite info om var och en.
säger: Vet du om HTC har presenterat något nytt?
Peter Pettersson säger: Inte vad jag vet. Har inte hunnit till dem ännu och vad jag sett av pressreleaser i mediacentret har det inte varit något ännu. Men mässan är flera dagar och en del kanske lugnar sig för att inte drunka i floden av presskonferenser.
säger: Kommer det att finnas projektor i telefonerna snart?
Peter Pettersson säger: Det är ju på gång vad jag vet. Men det en rätt komplicerad historia om man vill kunna projecera något stort på en vägg. Mobilen riskerar att bli rätt stor den med.
Bill säger: Håller du med mig när jag tycker att mobilmarknaden har stannat upp lite? De nya mobilerna innehåller bluetooth, kamera, mp3spelare och till och med en telefon. Till saken: Känns det inte som att nästan varje ny "generation" som nu kommer inte innehåller några nya funktioner utan snarare försöker slipa på design och gränssnitt?
Peter Pettersson säger: Nja, jag tycker nog att vi är i början av ett nytänkande. Iphone skakade om många som trampade i invanda spår och det kanske i första hand inte är fler funktioner utan bättre sömlös intergration mellan de som finns och enklare sätt att använda mobilen som är grejen. Webbläsare har ju funnits ett tag. Men det är egentligen bara i Iphone som man får en vettig upplevelse på påminner om den man har på datorn. Så det återstår mycket arbete när det gäller gränssnitten.
sez säger: heysan, jag undrar om sonyericsson W760i kommer ut och vad kann den kosta?
Peter Pettersson säger: Den ska komma under våren. Jag kollade efter ett testex i förra veckan och fick besked att det skulle komma inom några veckor. Så med utgångspunkt från det kan man lägga på 2-3 veckor innan den finns i butik.
Henrik säger: Har du hört rykten om Googles Android nere på mässan?
Peter Pettersson säger: Folk pratar om den. Det har ju även talats om att Dell skulle visa upp en mobil byggd på Android. Men så här långt har jag inte sett något.
säger: HEj jag gillar ditt namn !
Peter Pettersson säger: Bra det gör jag med
kalle säger: har sett att du även står som spelexpert, har du något bra tips på problemlösarspel i klass med gammla safecracker för pc eller wii....
Peter Pettersson säger: Nja det är nog min förnamnsnamne Peter Ottsjö du far efter. Han är den på Aftonbladet som har örnkoll på spel och konsoler.
Nova säger: Inget nytt om en en ersättare till SonyEricsson P1?
Peter Pettersson säger: Nej, folket på Sony Ericsson lägger ned rätt mycket energi på att förklara att X1 inte är ersättare till P1. Det intressanta blir väl om man väljer Symbian/Uiq till den ersättaren eller om det blir Windows Mobile som i X1
Moderator säger: Där måste vi tyvärr släppa Peter Pettersson vidare ut i mässvimlet. Tack alla ni som var med och chattade!