Framtidens mobil – så ser den ut

Morph från Nokia är en mobiltelefon och surfplatta som kan anta många olika former och mönster.
TEKNIK

Nanotekniken kommer att revolutionera mobiltelefonerna.

Det menar Nokia och ett forskningscenter på Cambridge University.

Tillsammans har de tagit fram konceptmobilen Morph.

Nanotekniken ger helt nya möjligheter för hur mobiltelefonerna kan se ut. Framför allt kommer den rent fysiskt att kunna formas efter behov.

Konceptmodellen Morph från Nokia och Cambridge Nanoscience Centre ska ge en bild av hur det kommer att se ut i framtiden. Denna framtidsmobil visas nu upp på The Museum of Modern Art i New York.

Framtidens telefon kommer att kunna anta många olika former: den kommer att vara en surfplatta, en mobil och ett armband som kan visa olika mönster.

Kan vikas och rullas

I Nokias film med konceptmobilen ser man en kvinna på ett kafé som låter sin mobil anta dessa olika former. Den nya tekniken gör det möjligt att vika och rulla ihop enheten för att använda den på olika sätt. Samtidigt är hela enheten en tryckkänslig skärm, där användaren kan peka på knappar och bilder på skärmen, för att styra sig fram till olika funktioner.

Framtidens mobil kan också ha olika typer av sensorer inbyggda. I filmen ser man hur kvinnan låter sin ”Morph” lukta på ett äpple för att se om det är ätbart. Mobilen låter dock sin varningssymbol blinka - det blir inget mellanmål, i varje fall inte med det äpplet. Denna teknik ska också kunna varna oss exempelvis för föroreningar i luften.

"Gräs" laddar batteriet

Framtidens batterier kommer inte bara att lägra mer utan kommer också att laddas snabbare. I ”Morph” finns ett lager med solceller - ”nanogräs” - inbyggt i skalet, som fångar upp solenergin och laddar batteriet.

Nanotekniken kan också användas för att skapa självrengörande enheter. ”Morph” kan göra sig ren från fläckar på egen hand. På filmen kan man se hur kvinnan tappar en honungsklick på telefonen, men klicken förbränns av apparaten.

Hur nära eller långt från framtidens verklighet det här ligger låter vi dock vara osagt. Men det är i denna riktning som mobilforskningen nu fokuseras, bland annat hos Nokia.

Linus Brohult, Mobil.se