Det här kräver jag av nya Iphone

Aftonbladets expert Peter Pettersson listar sina 10 krav

TEKNIK
Foto: PONTUS HÖÖK
Aftonbladets Peter Pettersson var en av de absolut första att köpa första versionen av Iphone, när den släpptes i USA i juni förra året.

När Apples vd Steve Jobs halade fram sin Iphone på scenen i Moscone Center i San Francisco i januari i fjol var det lätt att se att Iphone var något helt speciellt. Jämfört med de mobiler jag testat och skrivit om de senaste tio åren hade Apple skapat något nytt.

Den första versionen av Iphone imponerade. Trots att den hade många brister jämfört med vad vi vant oss att lite vassare mobiler ska ha.

Det sätt på vilket telefon, musik- och videospelaren, podcasts, aktiekurser, kartor och videoklipp från Youtube hänger ihop med kameran, kalendern och anteckningsblocket är fortfarande imponerande. Inte minst att allt kan skötas med pekfingret på den tryckkänsliga skärmen.

Sedan dess har det kommit fyra uppdateringar av programvaran. Många av de brister som fanns från början är historia. Men långt ifrån alla.

Första halvårets försäljning överträffade nog allas förväntningar. Och att cirka en miljoner Iphones sålts till sugna användare i andra länder än USA visar på ett stort, uppdämt intresse. I dag säljs Iphone i flera europeiska länder, men någon riktigt stor framgång har den inte varit någonstans i Europaegentligen.

En förklaring till det är att vi européer är mera ”mobilmogna” än amerikanerna. De höll fast vid sina personsökare längre och mobilnäten i USA är närmast underutvecklade om man jämför med Sverige och övriga västeuropeiska länder.

Vi är dessutom vana med kameror på minst 3,2 megapixel och till och med de enklaste mobilerna från Sony Ericsson, Nokia och andra har basfunktioner som att kunna kopiera och klistra in text.

Den Iphone som säljs i dag kan inte det. Och det är en produkt utvecklad för den amerikanska marknaden och dess behov. Inte för Europa.

En 3g-version av Iphone lär vara på gång. Men det räcker inte på långa vägar för att upprepa försäljningssuccén i USA.

Min egen lista på vad som saknas i dag ser ut så här:

1. Kopieringsfunktion – klipp och klistra.

2. Synkronisering av anteckningar med datorn.

3. Stöd för Adobe Flash i webbläsaren.

4. Möjlighet att skicka mms.

5. Bättre kamera – minst 3,2 mega pixel.

6. Videofunktion till kameran.

7. Fotolampa eller blixt och zoom till kameran.

8. 3g-version av telefonen.

9. Stöd för hsdpa – turbo-3g.

10. Röstanteckningar och röststyrning.

Fixar Apples utvecklare det får de etablerade mobiltillverkarna se upp även i Europa. Fixar de det inte riskerar Iphone att bli den där mobilen som var lite före sin tid och väckte så stor uppmärksamhet under ett och ett halvt år. För konkurrenterna sover inte. På mobilmässan i Barcelona i februari såg jag flera tänkbara Iphonedödare.

Men att påverka Apple är inte lätt. Ödmjukhet är inte något det bolaget är känt för. De vet alltid bäst. Men vi får väl se vem som skrattar sist den här gången …

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Apples vd Steve Jobs premiärvisar Iphone i januari 2007.

Iphone månad för månad

2007

9 januari

Apples vd Steve Jobs visar upp den nya telefonen Iphone för första gången på Macworldmässan i San Francisco.

29 juni

Klockan 18.00 lokal tid startar försäljningen av Iphone i Apples och teleoperatören At&t:s butiker runt om i USA. Målet är att sälja tio miljoner Iphones till utgången av 2008.

2 juli

Amerikanska medier rapporterar att närmare en halv miljon Iphones sålts i USA under den första försäljningshelgen.

14 augusti

Hårdvarulåset som gör att Iphone bara kan användas med sim-kort från Apples godkända mobiloperatörer hackas för första gången.

10 september

Apple rapporterar att man dittills sålt en miljon Iphones.

9 november

Iphone börjar säljas i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

2008

15 januari

Steve Jobs meddelar i samband med öppningen av Macworld 2008 att Apple dittills sålt fem miljoner Iphone. Av dessa hävdar analytiker att cirka en miljon sålts och hackats för användning i länder där Iphone inte säljs ännu.

6 mars

Apple släpper en utvecklarkitt, så kallad sdk, för Iphone som gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att ta fram olika tilläggsprogram för Iphone. Programmen ska bli tillgängliga via Itunes.

14 mars

Försäljning av Iphone startar i Österrike och i Irland.

Hela våren

Rykten om att en 3g-version av Iphone är på gång tar fart. Men ännu är det varken klart med lanseringsdatum eller när Iphone börjar säljas i Sverige

Läs mer!