Falsk Gucci-mobil sälj på nätet

"Ett hemmabygge" för 1 800 kronor

TEKNIK

En ny Gucci-mobil säljs på ett antal kinesiska nätsidor.

Och priset är ynka 300 dollar.

Enda haken: telefonen är med all säkerhet falsk.

Telefonen i fråga är en gyllene gsm-lur med glittrande stenar och den obligatoriska spegelvända och dubbla G-symbolen. Den har dual-sim funktion, (dock kan bara ett kort användas i taget – så det kan ju diskuteras om den då har dual-sim eller inte). Lcd-skärmen är på 2.1 tum och har en upplösning på 240x320 pixlar. Priset är 300 dollar hos kinesiska näthandlare, alltså crygt 1 800 kronor.

G600 väger 99 gram och batteritiden uppges till 7 timmars tal respektive 420 timmars standby. G600 har en kamera med två miljoner pixlar, blåtand, videospelare, musikspelare samt radio. Dessutom återfinns alla de vanliga funktionerna som sms, mms, alarm och så vidare.

Original-rykten

Förutom att ha norpat namnet från Gucci har man även norpat modellnamnet från Samsung som även de har en G600-modell.

Efter att ha lusläst specifikationen och hittat uttryck som ”24-carat plated gold copy style” så var det dags att ringa till Guccibutiken för att räta ut de allra sista frågetecknen.

Enligt Calle som arbetar i Guccibutiken på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm så har han hört rykten om att det ska vara en Gucci-telefon på ingång. Men han tillägger också att han inte har några närmare detaljer om telefonen ifråga.

"Knappast äkta"

Efter att jag har beskrivit G600-modellens utseende och talat om var jag har hittat den så är Calles dom över telefonens eventuella äkthet klar.

– Den är knappast äkta. Är nog ett hemmabygge tror jag, avslutar Calle på Guccibutiken i Stockholm.

Eftersom Gucci ännu inte har lanserat någon officiell mobiltelefon så kan man ju diskutera om G600 egentligen är ett original. Att det är ett varumärkesintrång är solklart, men sedan kan man ju undra huruvida kopian egentligen är ett original eller är det en originalkopia eller inte. Måste det inte finnas ett original för att det överhuvudtaget ska kunna existera en kopia?

Mera bling!

Andreas Rauch, Prylportalen