Nya Iphone är hälften så dyr

Ska bara kosta runt 1500 kr – börjar säljas i Sverige 11 juli

Släpps 11 juli. Apples vd Steve Jobs presenterar den nya iphone-modellen.
TEKNIK

SAN FRANCISCO. Nya Iphone blir hälften så dyr.

Ändå har den både turbo-3g och gps.

I Sverige börjar den säljas den 11 juli.

Aftonbladets Peter Pettersson på plats i San Francisco.

Apple ruskar om mobilbranschen på nytt. Ett år efter att man lanserade Iphone släpper man nu Iphone 3g. Den nya modellen presenterades här i San Francisco i går kväll, under Apples stora World Wide Developers Congress. 

Redan när den första Iphone-modellen kom ut den 29 juni i fjol kritiserades avsaknaden av 3g för snabbare datatrafik över mobilnätet.

I stället fick den modellen 2,5g eller edge. Mest därför att utbyggnaden av 3g-nät i USA ligger flera år efter Europa. I New York blir det första riktiga 3g-nätet klart om några veckor.

Sålt sex miljoner

Men trots kritiken har Apple sålt sex miljoner Iphone på elva månader. Totalt sett är det inte mycket. Nokia säljer ungefär lika många mobiler i veckan.

Iphone är däremot mycket mer än bara en mobil. Det är en avancerad musik- och videospelare, en webbläsare med extra funktioner som kartor, aktiekurser, väder, e-post och möjlighet att koppla in sig på den populära videosajten Youtube och se klippen direkt i mobilen.

Apples sätt att bygga samman de olika funktionerna har ruskat om mobiltillverkarna. Alla tillverkare, utom Nokia, har kommit eller är på väg ut med liknande mobiler.

Nya funktioner

Antalet nya funktioner i Iphone 3g är ganska stort. Till det kommer en flod av tilläggsprogram som är under utveckling runt om i världen.

Inom kort öppnar Apple en programbutik där man kan komplettera sin mobil med de program man vill ha.

Det riktigt stora greppet Apple tar med Iphone 3G är priset. Riktpriset ska enligt företagets vd Steve Jobs ligga på 1 300 kronor (199 dollar) exklusive moms i de 70 länder där telefonen ska säljas under året. För konkurrerande mobiler som kan lika mycket ligger priset på det dubbla.

FAKTA

Iphone 3g

Pris: Cirka 1 300 kronor plus moms för 8 GB-versionen, 1 800 kr för 16 GB-versionen.

Storlek: 115,5 x 62,1 x 12,3 mm.

Vikt: 133 gram.

Nät: gsm/3g.

Turbo-3g: Ja.

Wifi: Ja.

Bluetooth: Ja.

Minne: 8 eller 16 GB.

Gps: Ja

Kamera: 2 megapixel.

Taltid: 5 timmar 3g eller 10 timmar gsm.

Passning: 300 timmar.

Internetsurf: 5-6 timmar.

Videouppspelning: upp till 7 timmar.

Musikuppspelning: upp till 24 timmar.

Övriga funktioner: Google map kartor, aktiekurser, väder, Youtube direktvisning, bildbibliotek, bildspel.

Betyg:

Omdöme: Nya Iphone 3g har försetts med de flesta av de uppgraderingar som behövs för att göra den intressant på världsmarknaden och även i mera mobilmogna länder som Sverige.

En Ipod och handdator för surf och e-post samt gps för under 2 000 kronor gör den klart intressant. Det låga priset kommer att sätta press på andra tillverkare.

Fortfarande saknas en del funktioner som de flesta mobilanvändare tar som självklara och kameran i telefonen är i klenaste laget.

Om det inte hade varit för det mycket konkurrenskraftiga priset hade ett plus försvunnit.