Värsting i old school uniform

Så bra är Nokia N96

TEKNIK

Om knappt två veckor är nya Nokia N96 här.

En supermobil av den “gamla” stammen.

Men med många funktioner till ett vettigt pris.

Nokias nya toppmobil N96 kommer ut i de svenska butikerna den 13 oktober. Tre dagar efter Sony Ericssons nya “iphonedödare” Xperia X1. Båda är mobiltelefoner som gör anspråk på att kunna det mesta och båda kommer att kosta mellan 6 000-6 500 kronor utan subventioner.

Nokia N96 är en vidareutveckling av N95:an som när den dök upp under senvåren förra året var det häftigaste som gick att få tag i på mobilmarknaden. Stor skärm med mediaspelare, turbo-3G för snabba nedladdningar och snabb surf, en bra kamera och en gps.

Ändrade krav

Sedan dess har mobilmarknaden förändrats en hel del. Kanske mer än många trodde för ett år sedan. Apples Iphone kom ut i slutet på juni i fjol och har sedan dess förändrat kraven på vad som krävs för att vara bäst.

Det är rätt tydligt inte minst när man ser att konkurrenter som Samsung, LG, HTC och Sony Ericsson redan kommit ut eller precis är på väg ut med mobiler med samma typ av funktionalitet som Apples Iphone.

Eller kanske snarare sätt att använda mobilen. För tittar man till funktioner så finns det fler funktioner redan i Nokia N95. Och den nya N96:an har förbättrats ytterligare.

Mjukare former

Till det yttre har den fått lite mjukare former med rundade hörn. Och inuti en ny processor och det inbyggda flashminnet är höjt till 16 gigabyte mot fyra och senare åtta i N95. Och med hjälp av microSD-kort går det att bygga ut minnet ännu mer.

Men så stor skillnad mot N95 8 GB är det inte. Inbyggd mottagning av marksänd digital-tv, så kallad dvb-h kan vara kul. Men det är begränsat kul i Sverige än så länge. I andra europeiska länder har man dock kommit längre än till försök. Här satsar operatörerna mer på så kallad streamad tv vilket i och för sig också fungerar på N96 liksom på de flesta 3G-telefoner.

Traditionellt och bra

På sätt och vis kanske man kan säga att Nokia N96 representerar det bästa av den traditionella mobiltelefonen. Med vanlig knappsats som fälls ut när man ska skriva eller ringa. Man får en bra mobil, med kraftfull kamera och många andra funktioner. Och det finns säkert kunder som vill ha just en sådan.

FAKTA

Modell: Nokia N96

Prisspann: 5 999-8 266 kronor

Nät: GSM/Edge/3G

Kamera: 5 Mpixel

Radio: Ja

Internt minne: 16 GB

Extra minne: Ja

Skärm: 2,8 tum

Gps: Ja

Musikspelare: Ja

Turbo-3G: Ja (3,6 Mbit/s)

W-lan: Ja

Batteritid (taltid/stand-by): 3,40/220 timmar

Sar-värde: 0,91 W/kg

Storlek: 103x55x18 mm

Vikt: 125 gram

Övrigt: Anteckningsblock , Diktafon , E-postklient , Kalender , Klocka , Mediaspelare , Miniräknare , Spel , Valutaomvandlare , Väckarklocka , Webbläsare, tv-mottagare