Superguide: Välj rätt gps-navigator

Här är betygen på 44 olika modeller

TEKNIK

Sugen på att köpa en gps? Kanske till bilen, eller för att hitta rätt under skogsturen eller stadsvandringen.

Våra experter testar hela tiden olika modeller. Nu har vi sammanställt deras tester i en enda jätteguide.

Varsågod, här är fakta, betyg och omdömen om massor av gps:er för alla plånböcker.

Men innan du springer iväg till affären, här är några tips på vägen från Aftonbladets experter.

Billigt = enkelt

Priserna på navigaorer sjunker hela tiden, samtidigt som tekniken blir allt bättre. Apparater runt tusenlappen är dock relativt enkla och i många fall handlar det om utgående modeller som saknar många av de funktioner de nya modellerna har.

Kontrollera kartorna

Kolla med butiken hur många kartor som ingår och inte minst hur gamla de är. Uppdateringar är ganska dyra och då kan det löna sig att betala lite till och få en gps med fräscha kartor. Med utgångna kartor kan din gps bli en trafikfara. Finns Vägverkets hastighetskameror med på kartorna?

TMC i trafiken

Moderna navigatorer har stöd för trafikinformation via det så kallade TMC-systemet. Vägverket skickar numera ut all information om olyckor, stängda vägar, dåligt väder med mera via systemet. Har man det i sin navigator blir bilresan många gånger lättare.

Inbyggd FM-sändare

Några av årets nya modeller har också en inbyggd FM-sändare för att spela upp körinstruktionerna direkt i bilens stereo. Och VDO Dayton har till och med en inbyggd mottagare för digital-tv.

Handburna gps:er

Gps:en går på batteri. Det kan dra ur, särskilt om det är kallt. Ha alltid reservbatterier med. För säkerhets skull bör man alltid ha med sig en kompass också framför allt om man rör sig i okända marker.

Extra antenn

En extern antenn förbättrar gps:ens mottagning väsentligt. Bra om man är i besvärlig terräng.

Multimaskiner

De finns så kallade crossover-produkter som klarar både land, sjö och trafik. Men då krävs speciella kartor. Annars bör man använda rätt produkt på rätt plats.

Märken som ingår i testerna

Blaupunkt, Garmin, HP, JVC, LG, Magellan, Mio, Navigon, Navman, Nokia, Packard Bell, Panasonic, Pioneer, Route 66, Sony, Sony Ericsson, Tomtom, VDO, Wayfinder.