Multimediamobil av rang

Nokia N85 bättre än sin storebror

TEKNIK

Nya Nokia N85 är ett bättre köp än storebror N96.

En multimediamobil med klass.

Men vill man ha den senaste tekniken är 5800 Xpress Music ett bättre val.

Nokias nya multimediamobil N85 finns nu i de svenska butikerna. Den står inte för lika mycket nytänkande som den kommande 5800 Xpress Music när det gäller att använda en tryckkänslig skärm utan tangetbord. Men det är trots det en mycket kompetent multimediaapparat som kanske framför allt de som tidigare använt N95:an väl kommer att känna igen sig i.

Trots det relativt lilla formatet, 103x50x16 mm, är N85:an en kompakt mobil som känns ganska tung och 128 gram för en så pass liten telefon är en del.

Men med rundade hörn glider den ändå lätt ned i fickan.

Skärmen är en 2,6 tums oled-skärm som är vridbar så att man kan spela spel, se video eller surfa på webbsidor i liggande läge också. N85 har en accelerometer som man även kan använda när man spelar.

Och spel är en viktig beståndsdel i N85. Ett N-gagespel medföljer och man kan lätt ladda hem fler. N85 har både turbo-3G och wifi-anslutning.

Precis som på N95 skjuter man skärmen för att antingen komma åt tangentbordet eller åt andra håller styrknappar för musik, video eller spel. Mobilen har också en inbyggd fm-radio-sändare.

Kameran är bra. Det är en fem megapixel kamera med optik från Carl Zeiss. Den har autofokus, klarar högkvalitativ video (VGA 30 fps) och har dessutom en bra led-blixt som fungerar väl i normala inomhussammanhang som middagar, födelsedagar och liknande. Det finns också en vga-kamera för videosamtal. Ett plus är att det finns ett bra inbyggt linsskydd till kameran. Objektivet blir annars lätt både nedsmutsat och repigt när man går omkring med mobilen i fickan.

Mobilen har inbyggd assisterad gps (a-gps) som innebär att gps-modulen också använder triangulering av sändarna i mobilnätet för att hjälpa till att hitta aktuell position. Den hämtar också förbredd information om satellitpositioner och liknande via mobilnätet. Tack vare gps:en kan man också geotagga bilder och automatiskt lägga in koordinaterna på var exakt bilderna togs.

Tre månaders röststyrd navigation för Norden medföljer. Vill man ha mer kostar det extra.

För den som vill ha en bra multimediamobil som bygger på beprövad teknik är N85 ett bra köp. Men vill man ha tryckkänslig skärm och nyare teknik skulle jag råda till att vänta på 5800 Xpress Music som borde komma till Sverige senast strax efter nyår.

FAKTA

Nokia N85

Betyg:

Prisspann: 4854-6154 kronor (enligt Prisjakt.nu 081107)

Nät: gsm/edge/3G

Kamera: 5 Mpixel

Radio: Ja

Internt minne: 85 MB

Extra minne: Ja, upp till 8 GB

Skärm: 2,6 tum

Gps: Ja

Musikspelare: Ja

Turbo-3G: Ja (3,6 Mbit/s)

W-lan: Ja

Batteritid (taltid/stand-by): 4,5/360 timmar

Sar-värde: 0,85 W/kg

Storlek: 103x50x16 mm

Vikt: 128 gram

Övrigt: Anteckningsblock , Diktafon , E-postklient , Kalender , Klocka , Mediaspelare , Miniräknare , Spel , Valutaomvandlare , Väckarklocka , Webbläsare,