Pekskärmsmobil för de yngre

KS360 - prispressad multimediamobil från LG

TEKNIK

Inte en Iphone men en bra multimedamobil.

LG klarar att bygga en som kostar under 2 000.

Kan vara ett bra alternativ, inte minst för ungdomar.

Koreanska LG var snabbt ute med tryckkänsliga skärmar i linje med Apples iPhone. Den första kom redan i september förra året. Nu har man tagit fram en ny ungdomstelefon som rider på den nya trenden. KS360 har en tryckkänslig skärm som kan aktiveras med knapp. Men den har också ett utfällbart tangentbord som man kan använda för att skriva sms, e-post och liknande.

Attraktivt pris

KS360 är en trevlig bekantskap som inte väger mer än drygt 100 gram trots det utdragbara tangentbordet. Dessutom har den ett pris som gör att många föräldrar även i det rådande ekonomiska läget kanske kan tänka sig att hantera om den hamnar på en önskelista.

Som mobil är KS360 en gsm-telefon med möjlighet att också använda den snabbare datauppkopplingen edge, eller 2,5G. Men då måste man i Sverige använda Telias nät som är det enda som har edgetäckning i dag.

Surfa kan bli dyrt

Men, och det är ett viktigt men, man bör se över vilka möjligheter det finns till abonnemang med datatrafik till ett vettigt pris. Om man ska köra datatrafik med ett kontantkort blir priset i nuläget minst 10 kronor per megabyte. Och lite surfande på hemsidor gör att tiorna drar snabbt i väg och blir hundralappar.

Internminnet i KS360 är på 15 megabyte men mobilen har plats för externa minneskort (micro-sd) på upp till fyra gigabyte.

Kameran i KS360 är på 2 megapixel. Men trots att det inte är så mycket blir testbilderna hyggligt bra. Det finns en digital zoom också. Fast digitala zoomer gör oftast mer skada än nytta. I regel är det bättre att förstora bilden i efterhand i datorn. Det går också att spela in video med kameran.

Bra musikspelare

Som musikspelare fungerar KS360 bra. Man kan föra över musik till mobilen antingen via bluetooth eller via en medföljande usb-kabel. Och om det rör sig om många låtar är usb-kabeln att föredra där överföringen går snabbare.

Det följer med två spel när man köper telefonen med går att ladda ned flera.

Sammantaget är KS360 ett bra köp inte minst som ungdomstelefon. Den är ingen fullfjädrad konkurrent till en Iphone. Men man får minst fyra KS360 för priset av en Iphone.

FAKTA

LG KS360

Betyg:

Prisspann: 1605-1834 kronor (enligt Prisjakt.nu 081114)

Nät: gsm/edge

Kamera: 2 Mpixel

Radio: Ja

Internt minne: 15 MB

Extra minne: Ja

Skärm: 2,4 tum

Gps: Nej

Musikspelare: Ja

Turbo-3G: Nej

W-lan: Nej

Batteritid (taltid/stand-by): 5/430 timmar

Sar-värde: 0,95 W/kg

Storlek: 101,5 x 51 x 16,8 mm

Vikt: 108 gram

Övrigt: Anteckningar , diktafon, e-postklient, FM-radio, mediaspelare, webbläsare, spel, mms, sms