Mobilen som är vattentät

Sonim XP3 Enduro ger ett stabilt intryck

TEKNIK

Tåliga telefoner är inte längre så sällsynta som de var för bara ett år sedan, men det är sällan så tåliga som man skulle önska. Men den nya vattentäta Sonim XP3 Enduro känns verkligen som den klarar av att leva upp till förväntningarna.

Sonim är en nischtillverkare som specialiserat sig på tåliga mobiltelefoner. Deras första modell, XP1, kändes dock aldrig så tålig som den borde, och på redktionen har vi lyckats ha sönder åtskilliga exemplar av telefonen genom åren. Därför känns uppföljaren XP3 Enduro verkligen som en positiv utveckling.

Tål mer än regnstänk

Den främsta förbättringen är förstås att XP3 Enduro är vattentät. XP1, liksom andra tåliga telefoner på marknaden (Samsung B2700, Sony Ericsson C702) tål bara regnstänk, men inte översköljning eller nedsänkning i vatten. XP3 är däremot vattentät på riktigt, ner till en meters djup.

Vi har naturligtvis provat, och det är imponerande att sitta i badkaret och skriva ett sms under ytan. Kanske inte så praktiskt eller ens viktigt, mer väsentligt är att XP3 är den enda mobiltelefonen på svenska marknaden som man helt enkelt inte behöver skydda från vatten.

Tålig bastelefon

Men även i övrigt märks det att tåligheten, i synnerhet för stötar, förbättrats. Batteriluckan lyckades vi till exempel ha sönder vid högt fall på föregångaren. Den här gången har man en batterilucka med stöttålig mjukplast på utsidan och metall på insidan, som är infäst i en metallram. Telefonen är tyngre och ger ett betydligt mer solitt intryck.

Funktionsmässigt rör det sig i stort om en bastelefon med GSM-funktioner. Adressbok, timer, alarm, almanacka finns som väntat, och man kan faktiskt också synka dem mot datorn. Telefonen har varken 3G eller edge, men webbläsaren Opera Mini finns installerad, för enklare webbärenden. Bluetooth finns, liksom ficklampa, men ingen kamera. Värd att nämnas är att det är rejält krut i högtalaren, för att garantera att ringsignaler tar sig igenom bullriga miljöer.

FAKTA

Elias Nordling/Mobil.se