iPhone får mms

TEKNIK

Telia ska inom kort släppa en applikation som ger alla Telia-kunder möjlighet att använda mms med sina iPhone-telefoner, något som hittills inte varit möjligt.

I USA är mms inte alls lika stort som i Europa, så på hemmamarknaden kanske inte avsaknaden av mms-funktionalitet har varit lika stor som här i Europa. Men i länder som Sverige har detta hela tiden nämnts som en av de stora svagheterna med iPhone.

I nuläget kan man varken skicka eller ta emot med mms med en Iphone, om telefonen inte är hackad eller ”jailbreakad” och försedd med ett specialprogram som enbart fungerar med dessa hackade iPhones.

Men nu ska man alltså snart kunna använda mms med en vanlig Iphone, inhandlad hos Telia. Teliasoneras kommunikationschef Charlotte Züger vill inte ge något exakt datum, men menar att mms-lösningen kan komma mycket snart:

- Precis hur snart kan jag inte säga. Det är det vi håller på att undersöka nu med möjliga leverantörer av den här applikationen. Så snart som möjligt kommer vi i varje fall att släppa en lösning för mms med iPhone.

Enligt Charlotte Züger kommer mms-lösningen att fungera med phones som sålts av Telia.

Sedan en tid finns ett svenskutvecklat program till hackade iPhones - Swirly MMS - som löser problemet med mms till iPhone. Om det är samma Göteborgsbaserade företag som kommer att leverera Telias mms-lösning vet vi dock inte ännu. Inte heller i detalj hur den kommer att fungera, om man till exempel manuellt måste ladda ner inkomna mms till sin iPhone, vilket kan bli fallet eftersom Apple inte tillåter program som körs i bakgrunden på iPhone.

FAKTA

Linus Brohult/Mobil

ARTIKELN HANDLAR OM