Bästa gratisprogrammen till din iPhone

Nu finns över 10 000 titlar i Appstore

TEKNIK

Nu finns fler än 10 000 program till iPhone.

Många är gratis.

Aftonbladet.se listar de bästa just nu.

Apple öppnade sin programvarubutik Appstore den 11 juli i år. Redan när man slog upp portarna fanns det över 500 program att välja på. Programutvecklare stod redan i våras i kö för att få tillgång till de utvecklarverktyg som behövs för att skriva program för iPhone.

Sedan dess har mängden program ökat hela tiden. Och nu i helgen passerades en ny milstolpe. Nu finns fler än 10 000 program att välja på i Appstore.

En stor andel av programmen är gratis och de som kostar pengar ligger i ett prisspann från 7 kronor och uppåt. Populära spel som Real Football 2009 och Super Monkey Roll kostar 55 kronor att köpa.

Det finns program för de flesta områden och smakriktningar. Spel, musik, resguider, översättning, drinkblandning, matrecept, motion, viktminskning, foto, nyheter och sedan i helgen finns också gratis-tv från Joost att ladda ned utan kostnad. Det finns även program som gör en Iphone till en flöjt, en decibelmätare eller ett stetoskop och pulsmätare och mycket annat.

Under julruschen kan man ha extra nytta av gratisprogrammet Beacon. Det utnyttjar gps:en i iPhone för att komma ihåg var du ställde bilen på köpcentrats parkeringsplats i julhandeln.

Maximalt kan man installera 148 program på en iPhone.

FAKTA

10 bästa gratisprogrammen till iPhone:

Google med voice search

Sökprogram för Googles sökningar där man också kan söka genom att prata med mobilen på amerikansk eller brittisk engelska istället för att skriva in sökningen.

Res i Stockholm

Perfekt för dem som reser med Storstockholms lokaltrafik. Hittar bussar, pendel- och lokaltåg samt tunnelbanelinjer, stationer och tidtabeller. Knappa in var du är och vart du vill åka bara.

Evernote

Synkroniserar röst-, bild- och textanteckningar mellan datorn och mobilen. Ändra i mobilen så syns ändringen direkt i dator och vice versa.

Facebook

Kolla dina kompisars aktiviteter på Facebook och gör egna inlägg direkt från din Iphone

Itranslate

Enkel och bra översättning av ord och fraser mellan ett stort antal språk. Fungerar rätt bra.

Tagga

Aftonbladets nya teknik där man kan ta en bild av en symbol i tidningen, tagga den och sedan se ett fördjupande tv-inslag om samma nyhet i mobilen.

Shazam

Hör du en bra låt på stan? Spela in en snutt av den med Shazam så får du reda på låtens namn, artist med mera. Du kan också köpa den direkt.

Aftonbladet

Nyheter, sport, E24, Klick, Sofis mode, Hitta.se, Blocket, Mötesplatsen, Sesam, Destination, Tasteline med flera direkt i mobilen.

Fring

Håll koll på alla sociala nätverkssajter. Msn, Icq, Google talk, Twitter med flera. Går också att använda för att ringa gratis med Skype.

Prisjakt

Perfekt i julruschen. Finns den här prylen billigare någon annanstans än här. Vad kostar den då?

Tio bästa programmen du måste köpa till iPhone:

Text Guru – 38 kronor

En hyggligt fullfjädrad texteditor till en Iphone. Klarar klipp och klistra när man redigerar text. Något som Apples utvecklare tycks ha glömt.

Guitar Toolkit – 75 kronor

Gör Iphone till den stämapparat, listar alla ackord går att använda för 6- och tolvsträngade gitarrer samt bas (även femsträngad).

Cocktails – 38 kronor

Hurt var det nu man gjorde en Mojito? Inga problem starta programmet och börja mixa drinkarna direkt.

Escape Pod – 15 kronor

Vill du vänstra eller lura chefen? Escape pod lägger på bakgrundsljud när du ringer. Programmet får det att låta som du är i tunnelbanan eller på restaurang när du kan vara någon helt annanstans.

Spore Origins – 75 kronor

Ett av de populäraste dataspelen just nu. Från utvecklarna av Sim.

Record – 15 kronor

Gör din Iphone till den diktafon och bandspelare. Enkel att sköta.

Iwalk – 15 kronor

Bra motionsprogram till Iphone. Mäter hur långt man går eller springer och räknar ut kaloriförbrukning och bmi.

Path tracker – 15 kronor

Gå inte vilse. Inte ens i skogen. Pathtracker utnyttjar gps:en i Iphone och registerar exakt hur man rör sig. Gör det lättare att hitta hem

Decibel – 7 kronor

Hur mycket låter grannen, kan jag stå så här nära högtalarna på konserten? Decibelmätaren ger svar.

Moto Chaser – 7 kronor

Kul motorcykelspel där man använder Iphones accelerometer för att styra hojen.