Vass utmanare från Finland

Klarar av allt det iPhone kan - fast bättre

TEKNIK

Pekskärm, MMS, bra kamera, radio, bra batteriprestanda.

Nya Nokia 5800 Xpress Music är hittills den vassaste pekmobilen bland iPhones utmanare.

Finns det inga brister då? Jo, men inte många.

Nokia är större på mobiler än någon annan tillverkare. Och detta trots att man under flera år kom med ett antal rätt märkliga modeller med konstigt placerade tangentbord, märklig design – minns gärna mobilen som såg ut som en mascarabehållare.

Men när N95 kom strax efter påsk förra året visade man på nytt vilken styrka man har när det gäller att utveckla bra mobiler.

Den modellen kom ut bara någon månad innan Apple släppte den första versionen av iPhone. Ankomsten av Iphone visade sig sätta en ny standard i mobilbranschen.

Väntade med pekmobil

Flera av de asiatiska mobiltillverkarna var snabba att komma med Iphoneliknande modeller. Men både Sony Ericsson och Nokia dröjde. Sony Ericsson lanserade Xperia X1 i februari i år (men den kom inte i butik förrän i oktober) och Nokia väntade ända till i oktober då man lanserade 5800 Xpress Music i London.

Och sett i backspegeln var det kanske klokt att vänta. 5800:an är den tuffaste utmanaren som Apples Iphone mött så här långt i alla fall.

Tryckkänslig skärm

Det är en mobil som styrs med fingrarna via en tryckkänslig skärm och ett ikonbaserat användargränssnitt precis som iPhone. Den har också Iphonefunktioner som accelerometer som gör att mobilen känner av rörelser. Man kan vrida skärmen och webbsidan blir liggande till exempel. Eller styra spel. 5800 har också en närhetssensor som slår av skärmen när man talar i mobilen för att spara batteri.

Dessutom har den bättre kamera med video, fm-radio, stöd för mms, kan läsa handskriven text, har mycket bättre batteritid och inte minst viktigt: ett mycket lägre pris.

Lite plastig

Nackdelar jämfört med iPhone. Absolut, visst finns de. Skärmen är mindre, 3,2 mot 3,5 tum. 5800 känns också mera plastig och enklare i utförandet. Och så har inte Nokia någon egentlig motsvarighet till Apples programvarubutik, Appstore. Drygt 10 000 tilläggsprogram i prisnivåer från gratis till knappa hundringen styck kan inte Nokia ställa på benen i dag. Däremot är Nokia Music Store ett bra alternativ till Apples Itunes. Om man inte har en Mac det vill säga, för Nokias musikbutik kräver Windows.

Och det kommer mera...

Redan vid första snabbtesten av Nokia 5800 Xpress Music när den premiärvisades i London i höstas blev jag imponerad. Och efter att ha hårdtestat den är känslan densamma. 5800 står sig väl i konkurrensen med Iphone och Apple får väl huka sig när Nokias storebror N97 kommer om några månader.

FAKTA

Nokia 5800 Xpress Music

Betyg:

Prisspann: 3749-4862 kronor

Nät: gsm/edge/3G

Kamera: 3,2 Mpixel

Radio: Ja

Internt minne: 8 GB

Extra minne: Ja (max 16 GB)

Skärm: 3,2 tum

Gps: Ja

Musikspelare: Ja

Turbo-3G: Ja (3,6 Mbit/s)

W-lan: Ja

Batteritid (taltid/stand-by): 8,45/405 timmar

Sar-värde: 1,05 W/kg

Storlek: 111x51,7x15,5 mm

Vikt: 109 gram

Övrigt: Anteckningsblock, Diktafon, Epostklient, Kalender, Klocka, Omvandlare, Mediaspelare, Miniräknare, Podcaster, Spel, Webbläsare