Mångsidig maskin

Pioneers nya bil-navigator klarar det mesta

TEKNIK

Navigator, handsfree, mediaspelare och förstärkare – i ett.

Pioneers nya maskin kan göra mycket nytta i bilen.

Pioneer har länge sålt navigationssystem som suttit fastmonterad i bilen, skärmen har då fällts ut eller suttit integrerad med själva bilstereon. Pioneer har också, förra året, släppt en portabel navigator som var både snygg och innehållsrik.

Nu kommer en lösning som inte är fastmonterad, men nära på. Modellen heter Navgate Avic F500BT (var får de alla namn ifrån?) och består dels av en förstärkardel som ska gömmas undan i bilen, dels en 5,8 tum stor lcd-skärm.

Ipod i stereon

Pioneer kallar systemet för ljuduppgraderingssystem för den vanliga bilstereon. Navigatorns förstärkardel ser nämligen till att bilstereons möjlighet att bjuda på något extra finns där. Slutsteget är på 4x50 watt och kopplas in till den befintliga ljudanläggningen.

Du kan dessutom koppla in din Ipod i bilstereon med hjälp av det här systemet. Du kan sedan spela upp såväl bilder, filmer som musik från Ipoden via förstärkardelen (och gps:en) och sedan ut i bilstereon.

Spela upp bilder & musik

Navigatordelen innehåller kartor för 29 europeiska länder, du kan styra menyerna med din röst, TMC, med andra ord trafikinformation i realtid är inbyggd och dessutom bluetooth. Bluetooth innebär att om du har en mobiltelefon med bluetooth kan du koppla ihop dem och sedan använda systemet som handsfree.

Det går också att koppla in ett SD-minneskort eller usb-minne i navigatorn och på så sätt spela upp bilder eller musik som är sparat på enheterna. Det finns också möjlighet att köpa till en backkamera till bilen och koppla den till skärmen.

Niclas Lidström, Prylportalen