Supertunn gps-mobil

Nokia N78 är fullmatad trots minimalt format

1 av 2
TEKNIK

Trots ett riktigt litet format har nya Nokia N78 inbyggd gps, inbyggd FM-sändare och mycket mer. Den ska komma ut först till sommaren, men vi har provat den.

Nokia N78 har trots det lilla formatet inbyggd gps med Nokias kartprogramvara Nokia Maps. Det går alltså att se var man är på en karta och att leta upp en viss adress eller söka efter närmaste restaurang av visst slag när man är i en främmande stad.

Dessutom kan den inbyggda gps:en användas för att ”geotagga” bilder som tas med telefonens 3,2-megapixelkamera. Det går alltså att låta telefonen spara information i bildfilen om exakt var bilden togs.

Visar på kartan

Geotaggning innebär att mobilen sparar information om exakt var bilden tagits. Sedan kan man direkt på telefonen eller på datorn se på en karta var bilderna tagits.

I bildgalleriet väljer jag ”Show on map” och då öppnas kartprogrammet Nokia Maps i telefonen. Telefonen söker i två minuter efter gps-satelliter, så även om mobilen just när bilden tas inte får kontakt med gps-satelliterna har den två minuter på sig att få kontakt.

Liten och läcker

N78 känns verkligen liten för att vara så funktionsfylld. Telefonens yta är väldigt slät. Knapparna för röd och grön lur är till exempel en del av själva skalet, som man alltså trycker ner något för att svara i telefon. Under skärmen sitter en styrplatta, som också är tryckkänslig.

Inne i menyerna kan jag alltså snurra tummen på styrplattans ring, för att förflytta mig nedåt eller uppåt i menyn. Det går också att bara trycka styrknappen som vanligt åt olika håll för att styra.

Skicka musik till radion

Inbyggd FM-sändare är en annan spännande nyhet – det innebär att man kommer att kunna lyssna på den lagrade musiken enkelt på exempelvis bilstereon eller köksradion, genom att ställa in mobilen på att sända ut musiken i telefonen till en viss radiofrekvens. Det här fungerar inne i musikmenyn.

Kameran är 3,2-megapixelkamera med autofokus. Bildkvaliteten blir samma som med föregångs-modellen Nokia N73. Skillnaden är att bilderna geotaggas, och lätt kan skickas online till Nokias nya bildbloggnings-sajt Ovi.

FAKTA

Nokia N78

Typ: Dualbands 3g, fyrbands gsm, turbo-3g, gps.

System: Nokia S60 3rd Edition Feature Pack 2.

Mått: 113 x 49 x 15.1 mm.

Vikt: 101,8 gram.

Standbytid: 320 timmar.

Taltid: 190 minuter.

Skärm: 2,4-tum, 240 x 320 pixel, 16 miljoner färger.

Minne: 70 MB inbyggt, stöd för micro-SD-kort.

Kamera: 3.2 megapixel.

Videoinspelning: 640x480, 15 fps.

Bluetooth: version 2.0 + EDR.

Wlan: 802.11b/g

I butik: Andra kvartalet 2008

Pris: 4000 kr.

Linus Brohult, Mobil.se